Ενας Ιρλανδός τραπεζίτης που έχει ηγογραφηθεί την ώρα που ζητά προσωπικώς ρευστό από προϊσταμένη αρχή, προκειμένου να διατηρήσει το πρόγραμμα διάσωσης της τράπεζας για την κρίση του 2008 και να το φέρει σε πέρας -αποκάλυψη που προκάλεσε πάταγο και στην υπόλοιπη Ευρώπη- με συνέντευξη, που έδωσε σήμερα, ζήτησε συγγνώμη.

Ο σάλος προκλήθηκε μετά από την δημοσίευση από την εφημερίδα Irish Independent ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των διευθυντικών στελεχών της Anglo Irish Bank, που το 2008 είχε οξύτατα προβλήματα εν μέσω κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, ύστερα από μια επικριθείσα πολιτική που εφάρμοσε στον τομέα ενυπόθηκου δανεισμού.

Ο Ντέιβιντ Ντραμ, ο τότε διευθύνων σύμβουλος αυτής της τράπεζας, ζητούσε προσωπικώς "moolah" (λέξη που στην ιρλανδική καθομιλουμένη σημαίνει ζεστό χρήμα) από την Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών αυτών, με τις οποίες διακωμοδούνται τα εχέγγυα στον τραπεζικό τομέα, που έριξε την Ιρλανδία σε πολυετή οικονομική λιτότητα.

Στην εημερίδα Sunday Business Post o Ντραμ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες αυτές γίνονταν σε μια εποχή, που όλα ήταν ευμετάβλητα και υπήρξε υπερβολικά αγχώδης. Για τον πολύ ελαφρό τόνο στα λεγόμενα και το τρομερό λεξιλόγιό του, αναγνώρισε ότι, αμφότερα είναι αδικαιολόγητα.

"Λυπάμαι για την προσβολή που προκλήθηκε (...) κατανοώ ότι αισθάνονται προσβεβλημένοι όσοι άκουσαν" τις συνομιλίες, δηλώνει τώρα.

Η ανωτέρω τράπεζα, μεταδίδει το Ρόιτερς, κόστισε μετά την κρίση στον ιρλανδό φορολογούμενο ως 30 δισ.ευρώ -περίπου το ένα πέμπτο του τότε ιρλανδικού ΑΕΠ.

-Τρία διευθυντικά στελέχη της, αλλ όχι ο Ντραμ που διαμένει πλέον στη Βοστώνη, πρόκειται να δικαστούν σύντομα.

Ομως και στην ΕΕ οι ηχογραφημένες συνομιλίες προκάλεσαν προσβολή του δημόσιου αισθήματος.

Ετσι, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι αναφερόμενος στο περιεχόμενό τους δήλωσε ότι προδίδουν "περιφρόνηση, αλαζονεία, θρασύτητα".

Μάλιστα, το διευθυντικό στέλεχος Τζον Μπόου έχει ηχογραφηθεί να ψάλει τον γερμανικό εθνικό ύμνο συνομιλώντας με τον Ντραμ και σχολιάζοντας την γερμανική οικονομική βοήθεια για την κρίση που στάθηκε τόσο πολύτιμη για τις ιρλανδικές τράπεζες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στο άκουσμα αυτής ειδικά της συνομιλίας, δήλωσε σε γερμανικά μμε ότι, αισθάνθηκε "κάτι αφόρητο στο στομάχι".