Οι αρχές ασφαλείας του Μπαχρέϊν άρχισαν σήμερα να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών στην πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα, ενώ ο ανώτερος σιίτης ιερωμένος του Μπαχρέιν χαρακτήρισε ως "σφαγή" την επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο.

Παράλληλα ο πρώην βουλευτής Τζαλάλ Φιρούζ του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, το οποίο αποσύρθηκε χθες από το κοινοβούλιο, δήλωσε επίσης ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίων των διαδηλωτών στην πλατεία του Μαργαριταριού.

Οι διαδηλωτές βρισκόντουσαν νωρίτερα σήμερα σε διάφορα άλλα μέρη της πρωτεύουσας, παρευρισκόμενοι στις κηδείες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και στην συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την πλατεία του Μαργαριταριού, όταν οι στρατιώτες που ανέλαβαν τον έλεγχό της μετά τη χθεσινή επιδρομή της αστυνομίας, άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές απώλειες, ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η αστυνομία δεν έχει ακόμη σχολιάσει την είδηση αυτή.

Σημειώνετάι ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 231 τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες από την επιδρομή της αστυνομίας στην πλατεία του Μαργαριταριού για τη διάλυση δια της βίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την ώρα που οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν.

Ο σεΐχης Ίσα Κάσεμ μίλησε σ' ένα τζαμί σε σιιτικό χωριό στις βορειοδυτικές παρυφές του Μπαχρέιν, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκευής, με το κήρυγμά του να διακόπτουν συνεχώς πιστοί που φώναζαν "ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς".

Ο ισχυρός αυτός ιερωμένος ασκεί σημαντική επιρροή στους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στα αραβικά κράτη του Κόλπου, γεγονός που τον καθιστά σημαντική φυσιογνωμία στην αναταραχή που επικρατεί στη χώρα.

Δεν θα πάει στο Μπαχρέιν ο γερμανός πρόεδρος

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ ματαίωσε σήμερα τα σχέδιά του να επισκεφθεί αργότερα αυτό το μήνα το Μπαχρέιν μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας. "Η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της γνώμης πρέπει να είναι πλήρως εγγυημένες στο Μπαχρέιν", δήλωσε ο Όλαφ Γκλέζεκερ, εκπρόσωπος του γερμανού προέδρου.

Βρετανία: Επανεξέταση τις πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, ανακοίνωσε πως η Βρετανία επανεξετάζει επειγόντως τις πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών.

Τους εννέα τελευταίους μήνες δόθηκαν άδειες εξαγωγής στο Μπαχρέιν 250 κανίστρων δακρυγόνων και άλλου εξοπλισμού καταστολής, δήλωσε ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ.

"Δεν θα εγκρίνουμε οποιεσδήποτε εξαγωγές εκτιμάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να παρατείνουν περιφερειακές ή εσωτερικές συγκρούσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την εσωτερική καταστολή ή που θα μπορούσαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να αντιβαίνουν στα κριτήρια", δήλωσε ο Μπερτ.