Ανώτερος ιρανός κληρικός δήλωσε σήμερα ότι δεν χρειάζεται να απαγχονιστούν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης διότι η επιρροή τους είναι ήδη ανύπαρκτη  υιοθετώντας μια ηπιότερη γραμμή η οποία αντανακλά την απροθυμία του καθεστώτος να κάνει μάρτυρες τους ηγέτες του Πράσινου κινήματος.

Ο επικεφαλής των προσευχών της Παρασκευής αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, ο οποίος ηγείται του κρατικού Συμβουλίου των Φρουρών, δήλωσε πως οι εκκλήσεις για τον απαγχονισμό των Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί είναι επιπόλαιες διότι οι ίδιοι και το κίνημά τους είναι ήδη νεκροί.

"Σ' αυτούς που ζητούν την εκτέλεσή τους, λέω ότι έχουν ήδη εκτελεστεί. έχουν χάσει όλη την αξιοπιστία και το κύρος τους, έχουν χάσει τα πάντα", δήλωσε ο Τζανατί.

Στο μεταξύ, το Ιράν ζήτησε συγγνώμη από την Ισπανία για τη σύλληψη του προξενικού εκπροσώπου της στην Τεχεράνη, αποσοβώντας έτσι μια διπλωματική κρίση, δήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη πηγές στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ισπανία είχε απειλήσει να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ιράν για διαβουλεύσεις, αν η Τεχεράνη δεν ζητούσε συγγνώμη για τη σύλληψη του Ινάσιο Πέρεθ-Κάμπρα ενώ περπατούσε τη Δευτέρα σε περιοχή όπου ήταν διεξαγόταν μια συγκέντρωση.

Ο ισπανός διπλωμάτης είχε κρατηθεί πάνω από τέσσερις ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος.

Το Ιράν παραβίασε τη Συνθήκη της Βιέννης που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις επειδή δεν ενημέρωσε τον Πέρερ-Κάμπρα για τους λόγους της σύλληψής του, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ.

Ο ιρανός ομόλογός της Αλί-Ακμπάρ Σαλεχί της τηλεφώνησε χθες και εκείνη "αποδέχθηκε" τη συγγνώμη του, δήλωσαν οι πηγές στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.