Επικρίσεις ότι δεν έχει συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη δέχεται η κυβέρνηση της Βρετανίας από βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πραγματική δοκιμασία για μια νέα συμφωνία με τις τράπεζες θα είναι κατά πόσο θα οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού στις επιχειρήσεις.

Η αμφισβήτηση για το κατά πόσο ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε μετά από τις εκλογές πριν από εννέα μήνες έχει σχέδιο για την ανόρθωση της βρετανικής οικονομίας ενισχύθηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία-σοκ σύμφωνα με τα οποία η οικονομία συρρικνώθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2010.

Τα στοιχεία ενίσχυσαν τους φόβους ότι οι περικοπές των δημοσίων δαπανών που διέταξε η κυβέρνηση για να μειώσει το επίπεδο ρεκόρ για περίοδο ειρήνης, στο οποίο είχε φτάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε στασιμότητα.

«Η κυβέρνηση έχει προτείνει έναν αριθμό παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν τη δυναμική να βοηθήσουν να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν προστίθενται σε μία συνολική στρατηγική ανάπτυξης», αναφέρει σε έκθεση της η διακομματική Επιτροπή Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ικανοτήτων του Κοινοβουλίου.

Παρόμοια κριτική άσκησε τον προηγούμενο μήνα και ο Ρίτσαρντ Λαμπέρτ, ο οποίος αποχωρώντας από την θέση του επικεφαλής της Βρετανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Βινς Κέιμπλ υπερασπίστηκε τη στρατηγική του συνασπισμού λέγοντας ότι μέρος της δουλειάς του είναι «να μην μπαίνει στα πόδια της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα».

«Η ανάπτυξη πρέπει να καθοδηγείται από τις ιδιωτικές επενδύσεις, όχι την δημόσια ή την ιδιωτική κατανάλωση», έγραψε ο Κέιμπλ στην εφημερίδα Financial Times.

Η Βρετανία ολοκλήρωσε μία περίπλοκη συμφωνία με τις τράπεζες να περικόψουν τις πρόσθετες αμοιβές και να δώσουν ώθηση στο δανεισμό αλλά οι επικριτές της λένε ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι η συμφωνία, γνωστή ως «πρόγραμμα Μέρλιν» θα έχει ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας να δανείσουν περίπου 190 δισ. λίρες (227,3 δισ. ευρώ) σε επιχειρήσεις, εφέτος, ενώ πέρυσι είχαν δανείσει 179 δισ. λίρες (214 δισ. ευρώ).