Το Καζακστάν εγκαινίασε την Κυριακή, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, την –αναβληθείσα επανειλημμένα– εκμετάλλευση ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων, στην Κασαγκάν, στην Κασπία Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου της προεδρίας της χώρας αυτής.

«Η εκμετάλλευση (του κοιτάσματος στην) Κασαγκάν εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την βιομηχανία πετρελαίου και αερίου του Καζακστάν», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο αρχηγός του κράτους της κεντρασιατικής αυτής δημοκρατίας εγκαινίασε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ένα εργοστάσιο στο Μπολασάκ, το οποίο θα επεξεργάζεται τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι θα εξάγονται από το γιγαντιαίο αυτό κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την Κασπία Θάλασσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και θεωρείται ένα από τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Ναζαρμπάγεφ, η παραγωγή σε αυτό το κοίτασμα αναμένεται να φθάσει, έπειτα από ένα διάστημα που δεν προσδιορίστηκε επακριβώς, τα 450.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και τα 8,8 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Σε αυτό θα απασχολούνται πάνω από 2.500 άνθρωποι.

Το έργο έχει αναλάβει μια κοινοπραξία ονόματι NCOC, οι μέτοχοι της οποίας είναι η καζακική KMG, η Ιταλική ENI, η αμερικανική ExxonMobil, η αγγλοολανδική Shell και η γαλλική Total με 16,81% η καθεμιά, καθώς επίσης η αμερικανική ConocoPhillips (8,4%) και η ιαπωνική Inpex (7,56%).

Η έναρξη της εκμετάλλευσής του αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις, και οι αρχές του Καζακστάν είχαν αναστείλει προσωρινά την δραστηριότητα της ENI το 2007.

Το Καζακστάν, η πιο μεγάλη σε έκταση και η πιο πλούσια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, που διαθέτει τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, έχει αναπτύξει σημαντική παραγωγή πετρελαίου και αερίου τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση το 2003 η παραγωγή του Καζακστάν ξεπέρασε το 2003 το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και το 2012 ανερχόταν σε 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθιστώντας το κράτος αυτό το δεύτερο σε παραγωγή αργού μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, μετά τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η χώρα διπλασίασε από το 2000 ως το 2009 την παραγωγή της, που ήδη ήταν επαρκής για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης.

Συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία 30 επιχειρηματιών, ο Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε χθες στο Καζακστάν, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην Αταράου, την «πετρελαϊκή πρωτεύουσα» στο δυτικό τμήμα της χώρας, 1.500 χλμ. από την πρωτεύουσα Αστάνα.