Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των αντιπροσώπων των περικοπών δαπανών που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το βράδυ της Πέμπτης η βουλή των αντιπροσώπων ψήφισε τις ύψους 61,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων περικοπές που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι που πλειοψηφούν στο σώμα και σήμερα θα ψηφιστεί στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο, πριν προωθηθεί στη γερουσία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι δημοκρατικοί στη γερουσία αναμένεται να απορρίψουν πολλές από τις περικοπές που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι μαζί με τους συντηρητικούς του Tea Party που εξελέγησαν το Νοέμβριο.

Οι δύο πλευρές έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 4 Μαρτίου, οπότε και λήγουν τα μέτρα της προσωρινής χρηματοδότησης. Η μη επίτευξη συμφωνίας θα σημάνει ότι είτε οι βουλευτές θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα καλύψει το κενό, είτε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κλείσει υπηρεσίες, κάτι που οι ηγέτες και των δυο κομμάτων, λένε ότι θέλουν να αποφύγουν.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, είπε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφιστεί ειδικό νομοσχέδιο για το κενό, χωρίς να μειωθούν οι δαπάνες από τα σημερινά επίπεδα. Μια τέτοια νομοθεσία θα κάλυπτε την κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο που λήγει το τρέχον οικονομικό έτος.

Ο Ομπάμα έχει περιγράψει το δικό σχέδιο για λιγότερο σοβαρές περικοπές δαπανών το 2012 και έχει προειδοποιήσει ότι το πολύ μεγάλο σφίξιμο της ζώνης πολύ σύντομα, θα μπορούσε να βλάψει την αργή οικονομική ανάκαμψη.