Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ηλεκτρονικής κατασκοπείας σε βάρος θεσμών της ΕΕ ζητεί από τις ΗΠΑ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό που περιμένουμε από τους εταίρους και συμμάχους μας είναι η σαφήνεια και η διαφάνεια και αυτό είναι που αναμένουμε και από τις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή στην ανακοίνωση αυτή, προσθέτοντας ότι αναμένει τη σχετική αντίδραση από τις αρχές των ΗΠΑ.

«Οι ειδήσεις είναι ανησυχητικές και αν αποδειχθούν αληθείς, απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», επισημαίνει η Επιτροπή στην ίδια δήλωση, σημειώνοντας ότι μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για την εικαζόμενη κατασκοπεία και τις υποκλοπές στους θεσμούς της ΕΕ και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έθιξε αμέσως το ζήτημα στις αρχές των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επαληθευτεί η ακρίβεια των πληροφοριών αυτών.

Τέλος στην ίδια δήλωση σημειώνεται ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κάθριν 'Αστον, η οποία είναι αρμόδια για θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της ΕΕ, εξέδωσε χθες μια δήλωση και στη συνέχεια συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε την διεξαγωγή ελέγχων σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή, μετά τις αποκαλύψεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος Μπαρόζο έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προχωρήσουν σε έναν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι «τα γραφεία της ΕΕ στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον έχουν και τα δύο μετακομίσει μετά την ημερομηνία στην οποία παραπέμπουν οι ισχυρισμοί» για κατασκοπεία.

«Έχουμε ένα εντελώς καινούργιο σύστημα ασφάλειας», πρόσθεσε ο Μάικλ Μαν, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις αυτές «αναφέρονται προφανώς σε μια πρότερη κατάσταση».

Οι αποκαλύψεις αυτές για κατασκοπεία δείχνουν να παραπέμπουν χρονικά στο 2010 και το 2007. Η διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσινγκτον άλλαξε κτίρια το 2010, ενώ αυτήν στην Νέα Υόρκη μετακόμισε το 2012, διευκρίνισε ο Μάικλ Μαν.

«Πραγματοποιούμε πάντα επιθεωρήσεις ασφάλειας όταν μετακομίζουμε σε νέα γραφεία και συνεχίζουμε να επιβλέπουμε διαρκώς την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν επανέλαβε εξάλλου την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί «πλήρη διαλεύκανση, σαφήνεια και διαφάνεια» από τις αμερικανικές αρχές.

Από την πλευρά της η Ιταλία ζήτησε από τις ΗΠΑ διευκρινίσεις μετά τις αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης, αλλά εξέφρασε την ίδια ώρα την εμπιστοσύνη της στις εξηγήσεις που θα δώσει η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα» και οι ΗΠΑ «μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν όσον αφορά την ΕΕ και κράτη μέλη», αναφέρει η υπουργός Έμμα Μπονίνο στην ανακοίνωση του υπουργείου. «Είμαστε σίγουροι για το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες και οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις θα δοθούν στο πνεύμα της συνεργασίας και της φιλίας που χαρακτηρίζει την σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.