Κάλεσμα στις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την κατασκοπεία στην Ε.Ε. απηύθυνε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία δεν μπορεί «να αποδεχθεί αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά μεταξύ εταίρων και συμμάχων», σημείωσε ο Ολάντ. «Ζητούμε», πρόσθεσε, «αυτό να σταματήσει αμέσως. Υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία για να ζητήσουμε εξηγήσεις».

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη, όσον αφορά την προωθούμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε., ότι «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές έως ότου εξασφαλιστούν εγγυήσεις» ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία της Ε.Ε. και της Γαλλίας.

«Αυτό ισχύει για την Γαλλία, αλλά ισχύει και για όλη την Ε.Ε., όλους τους εταίρους των ΗΠΑ», διευκρίνισε.

Σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λοράν Φαμπιούς γνωστοποίησε ότι σήμερα ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ.

«Εάν τα γεγονότα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι απαράδεκτο. Περιμένουμε από την αμερικανική ηγεσία να άρει όσο το δυνατόν συντομότερα τις θεμιτές ανησυχίες που έχουν προκύψει ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου», πρόσθεσε.