Το μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παράσχουν πλήρη υποστήριξη στην πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας μετέφερε στο Βελιγράδι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Σερβίας στον αγώνα για τη δημιουργία κράτους δικαίου, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και θα προσφέρει στο Βελιγράδι κάθε πολιτική και οικονομική υποστήριξη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων "ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπαϊ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου επισκέπτεται το Βελιγράδι τρεις ημέρες μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.

Ο κ. Ρόμπαϊ εκτός από το μήνυμα συμπαράστασης υπενθύμισε στη σερβική ηγεσία την υποχρέωση που ανέλαβε για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στο διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί σε πολύ μικρότερο διάστημα απ' ό,τι συνήθως απαιτείται και η Σερβία να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ενώ το απόγευμα μετέβη στην Πρίστινα όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.