Μετά τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να ρίξει τους τόνους για το αν η Ουάσινγκτον κατασκόπευε τους Ευρωπαίους συμμάχους της, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλον τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένων αυτών στην ΕΕ– επιζητούν μια επιπρόσθετη βαθιά γνώση πέραν των τακτικών πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τανζανία ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στους συμμάχους τους όλες τις πληροφορίες που ζητούν όσον αφορά τις δραστηριότητες ηλεκτρονικής κατασκοπείας τις οποίες κατηγορείται ότι διέπραξε αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών σε βάρος των εκπροσωπήσεών τους στην Ουάσινγκτον και τον ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον συνεχίζει «να αξιολογεί» το περιεχόμενο του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο επικαλείται έγγραφα που έδωσε ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν και οι ΗΠΑ «θα επικοινωνήσουν (στη συνέχεια) με τον κατάλληλο τρόπο με τους συμμάχους τους», πρόσθεσε ο Ομπάμα από το Νταρ ες Σαλάμ.

«Όταν θα έχουμε μια απάντηση, θα ενεργήσουμε για να δώσουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουν οι (Ευρωπαίοι) σύμμαχοί μας», διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται μέσω των καναλιών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για να παροτρύνει την Ρωσία να εκδώσει στις ΗΠΑ τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

 

TAGS