Πολλοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και δραπέτευσαν σήμερα από φυλακή της πολής Βεγγάζης, στην Λιβύη, η οποία συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

Η εφημερίδα Quryna αναφέρει ότι σημειώθηκε εξέγερση στη φυλακή αλ Κουϊφίγια και μεγάλος αριθμός κρατουμένων δραπέτευσε, ενώ προσθέτει ότι οι δραπέτες πυρπόλησαν το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, μια τράπεζα και αστυνομικό τμήμα της Βεγγάζης.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Quryna πρόσκεται στον Σέιφ αλ Ισλάμ, γιο του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Παράλληλα δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών.

"Η Αλ Μπάιντα βρίσκεται στα χέρια του λαού", δήλωσε ο Τζιούμα αλ Ομάμι της οργάνωσης Αλληλεγγύη για τα Λιβυκά Ανθρώπινα Δικαιώματα.

"Η πόλη έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος του Καντάφι", δήλωσε επίσης ο Φάθι αλ Ουαρφάλι, της Λιβυκής Επιτροπής για Αλήθεια και Δικαιοσύνη.

Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις στηρίζονται σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν με ανθρώπους στην πόλη αυτή των περίπου 250.000 κατοίκων, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε χθες τις εξαγωγές υλικού που χρησιμοποιείται στην καταστολή διαδηλώσεων, το οποίο προοριζόταν για τη Λιβύη και το Μπαχρέιν, μετά τη διεύρυνση των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες στις δύο χώρες, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί διαδηλωτές.

Χθες το Παρίσι εξέφρασε τη λύπη του "για την υπερβολική χρήση βίας που προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων" και εξέφρασε "ιδιαίτερη ανησυχία" για τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

TAGS