Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στρατηγική άμυνας έχουν επιλέξει οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την Ε.Ε. μετά τις αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), με τη Γηραιά Ήπειρο να φαίνεται πως έχει, πλέον, το πάνω χέρι στις συνομιλίες για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Ο Ομπάμα, στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, δήλωσε από την Τανζανία ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλον τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ε.Ε.– επιζητούν μια επιπρόσθετη βαθιά γνώση πέραν των τακτικών πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ουσιαστικά, με αυτές του τις δηλώσεις, δεν αρνήθηκε αλλά επιβεβαίωσε εμμέσως τα προγράμματα παρακολούθησης προσπαθώντας να τα παρουσιάσει ως μία διπλωματική... ρουτίνα, που ακολουθεί και την αντίστροφη διαδρομή.

Παράλληλα, για να εξευμενίσει τους έξαλλους ευρωπαίους εταίρους προσφέρθηκε να παράσχει στα «θύματα» της κατασκοπείας όλες τις πληροφορίες που θα ζητήσουν για τις μυστικές δραστηριότητες της NSA

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε, επίσης, τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η αμερικανική παρακολούθηση σε φιλικές χώρες δεν είναι δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης.

«Εάν θέλω να μάθω τι σκέφτεται η καγκελάριος Μέρκελ, θα πάρω τηλέφωνο την καγκελάριο Μέρκελ. Εάν θελήσω να μάθω τι σκέφτεται ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για κάποιο θέμα, θα καλέσω τον πρόεδρο Ολάντ. Το ίδιο και τον Ντέιβιντ Κάμερον. Εξάλλου, όπως ξέρετε, δουλεύουμε τόσο στενά μαζί που δεν υπάρχει πληροφορία που δεν μοιραζόμαστε» δήλωσε, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

O Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά ότι η ζημιά από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν έχει ήδη γίνει και δεν έχει νόημα να προσπαθεί να απορρίψει τις κατηγορίες, αφού θα επιβαρύνει τη θέση του, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Το γυαλί φαίνεται πως έχει ήδη ραγίσει ανάμεσα στις δύο άκρες του Ατλαντικού, με τους Ευρωπαίους, όμως, να έχουν αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι, σε διπλωματικό επίπεδο. Γερμανία και Γαλλία, μαζί με τα κοινοτικά όργανα ζήτησαν «εδώ και τώρα» εξηγήσεις και αποφασίζοντας το άμεσο πάγωμα των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ελεύθερο εμπόριο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε χθες με νόημα ότι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι αναγκαία για συμφωνία επί του ελεύθερου εμπορίου».

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του δήλωσε για την προωθούμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε., ότι «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές έως ότου εξασφαλιστούν εγγυήσεις» ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία.

Είναι εμφανές, πλέον ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον Λευκό Οίκο.
Ενδιαφέρον θα έχει το πώς αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την κοινή πορεία Ε.Ε.-ΔΝΤ στη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα...