Για την άσκηση πιέσεων προκειμένου να μην του δοθεί άσυλο κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, δηλώνοντας αποφασισμένος να «μην  κάνει πίσω στις πεποιθήσεις του».

«Ο πρόεδρος διέταξε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να πιέσει τους ηγέτες εθνών, από τα οποία έχω ζητήσει άσυλο, να μου το αρνηθούν», υποστηρίζει ο Σνόουντεν σε ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα WikiLeaks. «Αυτό το είδος εξαπάτησης από ένα παγκόσμιο ηγέτη δεν εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη», υπογραμμίζει.

Ακόμη, κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «χρησιμοποίησε την υπηκοότητα ως όπλο» ενάντια στις προσπάθειές του να αναζητήσει άσυλο.

Αίτημα για άσυλο προς 15 χώρες

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Σνόουντεν επέδωσε σε ρώσους διπλωμάτες αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που απευθύνεται σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

«Ήταν μια κίνηση απελπισίας από την πλευρά του, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε τα έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί για την πολιτική του προστασία» ανέφερε ρωσική διπλωματική πηγή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Los Angeles Times, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνοδευτική επιστολή του ο Σνόουντεν «επαναλαμβάνει ότι δεν είναι προδότης και εξηγεί τις ενέργειές του μόνο με την επιθυμία του να ανοίξει τα μάτια του κόσμου στις παραβιάσεις του νόμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι των αμερικανών πολιτών, αλλά και πολιτών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».