Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απέσυρε το αίτημά του για χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά τον όρο που διατύπωσε η ρωσική ηγεσία για να δεχτεί τον Σνόουντεν -δηλαδή να «σταματήσει να βλάπτει τους αμερικανούς φίλους μας». 

Ο νεαρός τεχνικός έχει υποβάλει αίτημα ασύλου σε πλήθος χωρών, ανάμεσά τους και αρκετές ευρωπαϊκές, με τη Βενεζουέλα να αντιδρά λέγοντας ότι θα το εξετάσει και πως ο Σνόουντεν «αξίζει την προστασία της υφηλίου».

Την Τρίτη, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως ο Σνόουντεν είχε υποβάλει μεν αίτημα ασύλου στη Μόσχα αλλά «άλλαξε γνώμη» μετά τον όρο που έθεσε στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο νεαρός τεχνικός, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, παραμένει στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας. Δεν έχει περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων και έτσι δεν έχει μπει ακόμη σε ρωσικό έδαφος.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σνόουντεν είχε ανακοινώσει (μέσω του Wikileaks, το οποίο τον συνδράμει και νομικά) πως υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ασύλου σε συνολικά 21 χώρες -ανάμεσά τους η Κίνα, αρκετές χώρες της Ευρώπης (μία ημέρα μετά την αποκάλυψη για τις «ευρωπαϊκές παρακολουθήσεις» της NSA) και της νότιας Αμερικής.

Στις τελευταίες συγκαταλέγεται και η Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανέφερε, μετά την ανακοίνωση του Σνόουντεν, πως ο τεχνικός «αξίζει την προστασία της υφηλίου», καθώς «έκανε κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα».

Το Καράκας ανέφερε θα ήταν έτοιμο να εξετάσει αίτημα ασύλου, με τον Μαδούρο να λέει πως ο Σνόουντεν «δεν έχει ακόμη ζητήσει προστασία».