Την κατανόησή του για το αίτημα ασύλου που έχει διατυπώσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς, σε τηλεοπτική συνέντευξη και χαρακτήρισε αντάξιες "αυταρχικών καθεστώτων" τις μεθόδους κατασκοπείας των ΗΠΑ.

«Ο κ. Σνόουντεν μας δείχνει πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους στενούς εταίρους τους, τη Γερμανία για παράδειγμα, αλλά επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ως μια εχθρική δύναμη και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ερωτηθείς αν η Γερμανία πρέπει κατά τη γνώμη του να αποδεχθεί το αίτημα του Σνόουντεν για χορήγηση ασύλου, ο Σουλτς δήλωσε: «Έχω κατανόηση για το αίτημα αυτό. Αν ο κ. Σνόουντεν διατυπώσει ένα αίτημα, οι αρχές πρέπει να εξετάσουν αν αποτελεί πράγματι στόχο πολιτικής δίωξης».

«Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να χορηγήσει πολτικό άσυλο στον κ. Σνόουντεν, τότε ο κόσμος έχει τρελαθεί», δήλωσε ο Σουλτς.

Οι μέθοδοι κατασκοπείας των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκαν χάρη στον Σνόουντεν, «είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν άλλοτε από την KGB», τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε.

«Συνεπώς πιστεύω πως ο κ. Σνόουντεν προσφέρει υπηρεσία στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δείχνοντας καθαρά πως ζουμε σε μια εποχή στην οποία οι δημοκρατίες εφαρμόζουν μεθόδους που άλλοτε χρησιμοποιούνταν από τα αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κατασκοπεία των θεσμών της ΕΕ από τις ΗΠΑ «είναι απλούστα μια πρόκληση», τόνισε επίσης ο Σουλτς, ο οποίος εξέφρασε εξάλλου την απογοήτευσή του από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η απογοήτευση από τον Μπαράκ Ομπάμα είναι βαθιά. Θεωρούσα αυτό τον άνθρωπο ανανεωτή, πίστεψα ότι θα έφερνε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια στην αμερικανική πολιτική. Είναι φανερό πως αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε.