Οι μεταναστευτικές αρχές της Νορβηγίας δήλωσαν σήμερα ότι "απέρριψαν" το αίτημα για χορήγηση πολιτικού άσυλου που τους υπέβαλε ο Αμερικανός φυγάς πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν.

Συγκεκριμενα η νορβηγική Υπηρεσία για την Μετανάστευση ανέφερε: "Οταν ζητείται χορήγηση πολιτικού ασύλου, ο αιτών οφείλει να βρίσκεται σε μεθοριακό φυλάκιο, ή στο έδαφος της Νορβηγίας, κατά την ώρα της υποβολής του αιτήματος".

Απέστειλε αίτημα ασύλου στη Γερμανία και στην Ιταλία

Στο Βερολίνο, ο υπουργός των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι γερμανικές αρχές παρέλαβαν ήδη αίτημα για παραχώρηση πολιτικού άσυλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, που συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένος στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο μετά τις 23 Ιουνίου.

"Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί όπως ορίζει ο (γερμανικός) νόμος", δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ταυτοχρόνως ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε σήμερα το πρωΐ στις 08.11 ώρα Μόσχας και ότι πρόκειται να διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός των Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ επισήμανε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να ζητήσει χορήγηση πολιτικού ασύλου από τις γερμανικές αρχές μόνο στη χώρα που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Ενώ διευκρίνισε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε το πολιτικό άσυλο με τον τρόπο που ορίζει το διεθνές δίκαιο και σε κάθε περίπτωση για "λόγους ανθρωπιστικούς".

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι χώρα δημοκρατική και πως δυσκολεύεται να φανταστεί πώς ένας Αμερικανός είναι δυνατόν να ζητά πολιτικό άσυλο από τις γερμανικές αρχές.

Στη Ρώμη,το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σήμερα  ότι θα εξεταστεί το αίτημα του Σνόουντεν, αλλά επισημαίνει ότι κατά την υποβολή του αιτήματος ο αιτών πρέπει να είναι αυτοπροσώπως παρών --είτε σε κάποια ιταλική πρεσβεία, είτε στο ίδιο το έδαφος της Ιταλίας.Πηγές αναφέρουν πως η διαδικασία περιέχει ελαττώματα, καθόσον το αίτημα εστάλη τηλεομοιοτυπικώς (με φαξ) και δεν υποβλήθηκε στις αρχές από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο".

Οι χώρες που δέχτηκαν αίτημα πολιτικού ασύλου από τον Σνόουντεν

Πλέον, η Γερμανία και η Ιταλία προσθέτονται στα 20 κράτη του πλανήτη από τις αρχές των οποίων ο Σνόουντεν ζήτησε την παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Τα κράτη αυτά είναι, με αλφαβητική σειρά : η Αυστρία, η Βολιβία, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ινδία, η Ιρλανδία, ο Ισημερινός, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κίνα, η Κούβα, η Νικαράγουα, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Φινλανδία.