Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διετύπωσε την εκτίμηση πως η ανεργία των νέων αποτελεί «ίσως το πιο πιεστικό πρόβλημα στην Ευρώπη», μιλώντας στα πλαίσια συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ τους και στην γαλλική Λε Μοντ, μία ημέρα πριν τη σύνοδο με το ίδιο θέμα στο Βερολίνο.

«Οι Γερμανοί, ενδυναμωμένοι απ' όσα βίωσαν μετά την επανένωση στον τομέα της μείωσης της ανεργίας μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, μπορούν σήμερα να εισφέρουν με την εμπειρία τους» προς αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε η καγκελάριος.

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της συνόδου, που θα περιστραφεί στο θέμα αυτό, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα αποτελέσει την κεντρική προβληματική μίας νέας συνόδου, αύριο, την οποία θα φιλοξενήσει η Μέρκελ—στα πλαίσια της προεκλογικής της εκστρατεία. Κύριος προσκεκλημένος στην αυριανή σύνοδο είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η μεγάλη συνδιάσκεψη του Βερολίνου είναι το μέσο προκειμένου να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε με ακρίβεια τις συγκεκριμένες εμπειρίες μας σχετικά με τα μέτρα που υπήρξαν λειτουργικά», υπογράμμισε στην συνέντευξή της η Μέρκελ.

Η ίδια επανέλαβε με την ίδια ευκαιρία την εδραία πεποίθησή της για μία επιστροφή στην ανάπτυξη χάρις στη δημοσιονομική λιτότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές, διαπιστώνοντας τις αιτίες της κρίσης αποκλειστικώς στο «αυξημένο επίπεδο δανεισμού ορισμένων κρατών» και τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα «στην αύξηση των μισθών και την αύξηση της παραγωγικότητας» σε κάποια τμήματα της Ευρώπης.

«Ιδού γιατί η οδός που ακολουθούμε είναι η ορθή, είναι αυτή που, αφ’ ενός, ευαγγελίζεται την δημοσιονομική εξυγίανση και αφ’ ετέρου, ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.

«Έχω την εντύπωση πως σε ορισμένες χώρες, οι πολίτες γνωρίζουν επακριβώς ποια λάθη διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Λυπούμαι που συχνά είναι εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή ευθύνη στα λάθη τούτα—όπως οι νέοι και οι αναξιοπαθούντες—που υποφέρουν περισσότερο σήμερα», υποστήριξε η Μέρκελ.