Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πως η χώρα του δεν κατασκοπεύει την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, διατυπώνοντας την άποψη πως «μεταξύ συμμάχων χωρών, υπάρχουν πράγματα που δεν θα πρέπει να γίνονται».

«Είπα στον Τζον Κέρι, ο οποίος με κάλεσε ειδικώς χθες και εν συνεχεία στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, τον οποίο είδα χθες, πως εμείς δεν κατασκοπεύουμε την αμερικανική πρεσβεία», δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξή του στο δίκτυο I-télé.

Την Κυριακή, το Παρίσι ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί κατασκόπευσης ευρωπαϊκών θεσμών και άλλων χωρών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Εάν αυτό διαπιστωθεί αυτό που . Ανάμεσα σε χώρες εταίρους φαντάζει αφύσικο είναι ένας σύμμαχος να κατασκοπεύει την πρεσβεία ενός συμμάχου—οι Αμερικανοί είναι φίλοι, σύμμαχοί μας υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να γίνονται», επεσήμανε ο Φαμπιούς.

«Δηλώσαμε προς τις ΗΠΑ ‘θα πρέπει να μας δώσετε πληροφορίες, εμείς δεν τις έχουμε’. Εάν αυτό επαληθευθεί, τότε θα πρέπει να σταματήσει διαμιάς και να ληφθούν μέτρα ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθεί», διεμήνυσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.