Έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζητώντας τους να επιτρέψουν στους 2.500 αμάχους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία, να την εγκαταλείψουν και να τους παρασχεθεί βοήθεια, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

«Παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Συρία, ιδιαίτερα την κατάσταση στην Χομς, η οποία από το Σάββατο αποτελεί στόχο και νέας επίθεσης του συριακού στρατού» είπε. 

Επισημαίνοντας ότι 2.500 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένοι στην πόλη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις εμπόλεμες πλευρές να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων και να επιτρέψουν μια άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση, όπως και να προσφέρουν την δυνατότητα στους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί να φύγουν χωρίς τον φόβο της άσκησης διώξεων.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό του, «ο Μπαν υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις τους σε όλους αυτούς που μάχονται βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου και υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι για τις ωμότητες θα διωχθούν».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί επίσης για άλλη μια φορά να σταματήσει η διάθεση όπλων στα δύο στρατόπεδα και επαναβεβαιώνει ότι η μόνη δυνατή έκβαση της σύγκρουσης είναι μια «πολιτική λύση».

Χθες το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως για να εμποδίσει «μια σφαγή στην Χομς».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμό του στρατού εναντίον χωριού που ελέγχεται από τους αντάρτες κοντά στην Δαμασκό.

TAGS