Σχεδόν 450.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο που προωθεί μέσω του διαδικτύου η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz, με το οποίο ζητά από τις χώρες της G20 να "παγώσουν" τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Μέλη της οργάνωσης διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, απέναντι από τον πύργο του Άιφελ, κρατώντας ένα πανό, στα γαλλικά και στα αγγλικά, στο οποίο έγραφαν "παγώστε τώρα τα δισεκατομμύρια του Μουμπάρακ". Πίσω τους είχαν στήσει σε σχήμα πυραμίδας μια πυραμίδα από ψεύτικες πλάκες χρυσού.

"Ζητούμε από τους υπουργούς Οικονομικών της G20, που θα συναντηθούν αυτό το σαββατοκύριακο στο Παρίσι, να παγώσουν άμεσα τα περιουσιακά του στοιχεία για να μη χαθούν. Μετά θα πρέπει να ερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε αυτά τα χρήματα και να τα αποδώσουμε στον αιγυπτιακό λαό", εξήγησε ο Άλεξ Γουίλκς, μέλος της Avaaz.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι βασίζεται σε εκτιμήσεις του αραβικού Τύπου, "ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να έχει κλέψει έως και 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τριάντα χρόνια".

Μέχρι στιγμής η Ελβετία είναι η μόνη χώρα που έχει αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου και του περιβάλλοντός του που ενδέχεται να βρίσκονται στο έδαφός της.