Αλλαγή σελίδας για το Ιράν; Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση και το ισχυρό ιερατείο της χώρας να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στην προσωπική ζωή του ιρανικού λαού, να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου και να επιτρέψουν στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται πιο ελεύθερα στα προβλήματα της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως μια πρώτη ένδειξη της μετριοπάθειας στο εσωτερικό και των καλύτερων διεθνών σχέσεων που πρέσβευε και εκτιμάται ότι οδήγησαν στην απροσδόκητη νίκη του στις εκλογές τον περασμένο μήνα.

Η εκστρατεία του προσέλκυσε ευρεία υποστήριξη από τους Ιρανούς, που φαίνεται ότι θέλησαν αλλαγή έπειτα από οκτώ χρόνια αυστηρών μέτρων ασφαλείας και συγκρούσεων με την διεθνή κοινότητα υπό τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα ρήγμα ή διχασμός στους κόλπους της κυβέρνησης ή των ιερωμένων, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που ο λαός ελπίζει σε κάποιο είδος αλλαγής στην κοινωνία», είπε ο Ροχανί, ένας ιερωμένος που θεωρείται ότι βρίσκεται σε μια μεσαία θέση στην θρησκευτική ιεραρχία.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κοινωνία, μια ισχυρή κυβέρνηση. Σήμερα το τοπίο είναι έτοιμο για τη λαϊκή συμμετοχή. Ο λαός ελπίζει στο μέλλον», πρόσθεσε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Μια ισχυρή κυβέρνηση δεν σημαίνει μια κυβέρνηση που παρεμβαίνει κι επεμβαίνει σε όλα τα ζητήματα. Δεν είναι μια κυβέρνηση που περιορίζει τη ζωή του λαού. Αυτή δεν είναι μια ισχυρή κυβέρνηση», συνέχισε ο Ροχανί.

Οι αυστηροί έλεγχοι στη χρήση του Διαδικτύου στο Ιράν, που εντάθηκαν αφού οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είχαν χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρυνθούν και να συντονιστούν οι μεγάλες διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009 το αποτέλεσμα των οποίων είχε αμφισβητηθεί, δεν είναι αποτελεσματικοί, ανέφερε εξάλλου ο Ροχανί σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ποια σημαντική είδηση μπόρεσαν οι έλεγχοι (στο Διαδίκτυο) να αποκρύψουν τα τελευταία χρόνια;», διερωτήθηκε.

Ταυτόχρονα, ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν επέκρινε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB διότι αγνοεί σημαντικά ζητήματα εντός της χώρας. Το κράτος έχει το μονοπώλιο στην επίγεια τηλεόραση στο Ιράν και παρότι οι δορυφορικοί δέκτες είναι απαγορευμένοι και γίνονται συχνά παρεμβολές σε ξένα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά δίκτυα, πολλοί Ιρανοί παρακολουθούν κανάλια που εδρεύουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κι εκπέμπουν ειδήσεις ή και ψυχαγωγικά προγράμματα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Εάν το IRIB μεταδίδει την είδηση της γέννησης ενός πάντα στην Κίνα αλλά δεν μεταδίδει τίποτε για τους απλήρωτους εργαζόμενους που διαδηλώνουν, είναι προφανές ότι ο λαός κι η νεολαία θα το αγνοήσουν», έγραψε ο Ροχανί στο Twitter.

TAGS