Έκπληξη προκάλεσε η επιλογή του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ να καταψηφίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, για ρατσιστικό σχόλιο.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων δήλωσε ότι ψήφισε «κατά» διότι πιστεύει ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται «για πράξεις και όχι για λόγια».

«Ψήφισα κατά. Οι βλακείες, οι ανοησίες, οι τρέλες της Μαρίν Λε Πεν είναι δηλώσεις. Εγώ είμαι πολύ τυπικός στο θέμα αυτό. Η άρση της ασυλίας γίνεται για πράξεις όχι για λόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό France Inter.

«Εγώ, ακόμα και για τις πιο τρελές, τις πιο βλακώδεις δηλώσεις, είμαι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» είπε ακόμα ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι δεν υπερασπίζεται αυτά που δηλώνει η Λε Πεν.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε χθες υπέρ της άρσης της ασυλίας της Λε Πεν, την οποία θα μπορέσει να δικάσει η γαλλική δικαιοσύνη για τη δήλωσή της με την οποία συνέκρινε τις προσευχές των μουσουλμάνων στο δρόμο με τη γερμανική κατοχή στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.