Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας κάλεσε χθες τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιουμπλιάνα, Τζόζεφ Μουσομέλι σε συνάντηση με αντικείμενο τους ισχυρισμούς ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε αποστολές της ΕΕ στις ΗΠΑ και σε χώρες της ΕΕ.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει η Σλοβενία ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Μουσομέλι για τις αναφορές στον Τύπο ότι η NSA κατασκόπευε ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στην Ουάσινγκτον, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ακόμη και χώρες.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας δεν δόθηκε απάντηση σε ερώτηση του σλοβενικού πρακτορείου ειδήσεων STA, αν η Σλοβενία ήταν μεταξύ των χωρών στις οποίες εφαρμοζόταν το πρόγραμμα κατασκοπείας της NSA. Η Σλοβενία εξέφρασε ανησυχία για τους ισχυρισμούς και ζήτησε απάντηση από τις ΗΠΑ για την ακρίβεια των αναφορών των ΜΜΕ για τις επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά φίλων και συμμάχων στη διάρκεια συνάντησης του Διευθυντή Διμερών Υποθέσεων του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάριαν Τσέντσεν με τον Αμερικανό πρέσβη.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ντνέβνικ της Λιουμπλιάνας περιγράφονται ως αφελείς οι αντιδράσεις της ΕΕ και των κρατών - μελών στις αποκαλύψεις και τις παρομοιάζει με την απελπισία που αισθάνεται όποιος λαμβάνει επίσημη επιβεβαίωση για τη μακρόχρονη απιστία του συντρόφου του.

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την ΕΕ και κυρίως τα κράτη - μέλη της είναι απόδειξη ότι η Ένωση εξακολουθεί να είναι σημαντικός πρωταγωνιστής και δεν έχει περιοριστεί σε ένα διακοσμητικό ρόλο. Είναι μία αποκάλυψη που πρέπει να αποτελέσει πηγή χαράς και όχι να σοκάρει τους Ευρωπαίους πολιτικούς» αναφέρεται στο σχόλιο.

«Το ερώτημα δεν είναι αν οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενότερα τους φίλους απ΄ότι τους εχθρούς, αλλά σε ποιό βαθμό η Ουάσιγκτον συνέβαλε ώστε τα πράγματα να πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση στην ΕΕ και κυρίως, με ποιόν τρόπο», τονίζεται στο σχόλιο της εφημερίδας.