current views are: 2

3 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση12:55

Κοντά στο πραξικόπημα η Αίγυπτος – Μόρσι: «Δεν παραιτούμαι»

Στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) έληξε το τελεσίγραφο που έθεσαν οι στρατιωτικοί στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ώστε να βρει λύση στην πολιτική κρίση που μαστίζει την Αίγυπτο. Επιμένει ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος σε δήλωσή του λίγο μετά το τέλος της διορίας των ενόπλων δυνάμεων, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται ξανά στους δρόμους πόλεων της Αιγύπτου.

Δημοσίευση 12:55’
αρθρο-newpost

Στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) έληξε το τελεσίγραφο που έθεσαν οι στρατιωτικοί στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ώστε να βρει λύση στην πολιτική κρίση που μαστίζει την Αίγυπτο. Επιμένει ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος σε δήλωσή του λίγο μετά το τέλος της διορίας των ενόπλων δυνάμεων, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται ξανά στους δρόμους πόλεων της Αιγύπτου.

Στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) έληξε το τελεσίγραφο που έθεσαν οι στρατιωτικοί στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ώστε να βρει λύση στην πολιτική κρίση που μαστίζει την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου σε δήλωσή του αρνήθηκε να παραιτηθεί, και επανέφερε την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.

Ωστόσο ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. 

Στην ανακοίνωση της προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα τονίζεται ότι ότι ο στρατός θα πρέπει να μείνει πολιτικά ουδέτερος και να μην πάρει θέση.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα του και πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελεθερίας) αρνήθηκε επισήμως να λάβει μέρος στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας και αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων και τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αιγύπτου.

Νωρίτερα φήμες που κυκλοφόρησαν στην Αίγυπτο, υποστήριζαν ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, κάτι που διέψευσαν οι εκπρόσωποί του μιλώντας στο βρετανικό BBC, ενώ σύμβουλος του προέδρου αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας δήλωσε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα»:

«Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία».

Ζυμώσεις του στρατού με την αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, σειρά συναντήσεων του γενικού επιτελείου με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι συναντήθηκε σήμερα με τον στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι,νωρίτερα σήμερα.

Υπό κατάληψη το κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Ο στρατός έδωσε τη Δευτέρα 48 ώρες στον αρχηγό του κράτους για να «ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού« που διαδηλώνει από την Κυριακή μαζικά ζητώντας την παραίτησή του. Διαφορετικά θα του επιβληθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα έχει συνταχθεί από τους στρατιωτικούς.

Οι ένοπλες δυνάμεις έδειξαν τις προθέσεις τους και λίγη ώρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο, στρατιώτες κατέλαβαν τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο κεντρικό Κάιρο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, το προσωπικό που δεν εμπλέκεται σε ζωντανές μεταδόσεις απομακρύνθηκε από το κτίριο.

Παράλληλα, το γενικό επιτελείο συναντήθηκε με σημαντικές μορφές, της θρησκευτικής, πολιτικής και εθνικής ζωής καθώς και ηγέτες της νεολαίας, όπως ανέφερε ο αιγυπτιακός στρατός σήμερα στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Τι προβλέπει ο «οδικός χάρτης» του στρατού

Στοιχεία του «οδικού χάρτη» που θέλει να προωθήσει ο στρατός δημοσιεύθηκαν στην κυβερνητική εφημερίδα «Αλ Αχράμ» και αφορούν μια μεταβατική περίοδο υπό τη στενή επίβλεψη του στρατού. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πραξικόπημα, αφού μεταξύ άλλων προβλεπεται η αναστολή του Συντάγματος και η ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει το διορισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου που θα διευθύνεται από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και την αναστολή του Συντάγματος που μπορεί να διαρκέσει ως ένα χρόνο.

Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα σχηματισθεί για τη μεταβατική περίοδο υπό «την ηγεσία ενός από τους αρχηγούς του στρατού», γράφει η εφημερίδα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους – Αντιδιαδηλώσεις από οπαδούς του Μόρσι

Xιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι συγκεντρώνονται σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ενόψει της εκπνοής του τελεσιγράφου του στρατού.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία φωνάζουν «Φύγε!» απευθυνόμενοι στον πρόεδρο.

Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Μόρσι «το μόνο που πέτυχε ήταν να μας ενθαρρύνει να ζητήσουμε ακόμη πιο δυνατά την αποχώρησή του. Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ μέχρι να φύγει, και αυτό θα συμβεί σήμερα, αν θέλει ο Θεός», διαβεβαίωσε ο 55χρονος διαδηλωτής Μάχερ.

Την ίδια ώρα, οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου συγκεντρώνουν αντιδιαδηλώσεις στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι από τις 30 Ιουνίου που άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έδωσε εντολή στις τράπεζες να κλείσουν τα υποκαταστήματά τους.


σχετικα αρθρα