Το Σεπτέμβριο στο Βελιγράδι θα διεξαχθεί η πρώτη ευρεία διακυβερνητική συνεδρίαση ΣερβίαςΣλοβενίας στην οποία θα καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας, συμφώνησαν ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, Γιάνκο Βέμπερ σε συνάντησή τους στη σερβική πρωτεύουσα.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Βέμπερ εκτίμησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε ανοδική πορεία και ότι η βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

“Η Σερβία μπορεί να υπολογίζει στη σημαντική στήριξη της Σλοβενίας στη διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ” αναφέρθηκε στη συνάντηση.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Βέμπερ συζήτησαν για την προώθηση κοινών επενδύσεων σλοβενικών και σερβικών επιχειρήσεων, για την ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για τη συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και για τη διατραπεζική συνεργασία.

Ο κ. Βέμπερ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής και η από κοινού παρουσία σε αγορές τρίτων χωρών θα είναι ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη όλων των κρατών που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο κ. Νίκολιτς πρότεινε στον πρόεδρο της Σλοβενικής Βουλής και στα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν από τη συνεργασία των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας να προκύψει ένα κοινό προϊόν που θα είναι ανταγωνιστικό σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Βέμπερ είπε ότι η Σλοβενία ενδιαφέρεται για την εδραίωση μόνιμης επικοινωνίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε η μεταξύ τους συνεργασία να είναι αποτελεσματικότερη.