current views are: 1

3 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση16:22

Ανατράπηκε ο Μόρσι

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας αφού απάντησε αρνητικά στο τελεσίγραφο που του έθεσε ο στρατός δύο ημέρες πριν, με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα.

Δημοσίευση 16:22’
αρθρο-newpost

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας αφού απάντησε αρνητικά στο τελεσίγραφο που του έθεσε ο στρατός δύο ημέρες πριν, με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας αφού απάντησε αρνητικά στο τελεσίγραφο που του έθεσε ο στρατός δύο ημέρες πριν, με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η κρατική εφημερίδα Al Ahram η οποία επικαλείται πηγή του προεδρικού περιβάλλοντος και που αναφέρει ότι ο στρατός ανακοίνωσε στον Μοχάμεντ Μόρσι στις 20.00 ώρα Ελλάδος ότι έχει εκπέσει του προεδρικού αξιώματος.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την επόμενη ημέρα

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο ηγέτης των χριστιανών κοπτών και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να ανακοινώσουν τον οδικό χάρτη για το πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου, στις 22:30 (ώρα Ελλάδας), παρουσία των στρατηγών.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MENA, οι ανακοινώσεις που θα γίνουν είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε η αντιπολίτευση με το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Τη σύντομη μεταβατική περίοδο όπου την εξουσία θα έχει ο στρατός, θα ακολουθήσουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Στους δρόμους τα τανκς

Σύμφωνα με αναφορές ξένων ΜΜΕ, άρματα μάχης και οχήματα έχουν παραταχθεί σε δύο γέφυρες του Νείλου που οδηγούν στο κέντρο του Καΐρου, στρατιώτες πραγματοποίησαν παρέλαση κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, μονάδες έχουν παραταχθεί σε περιοχές που διαδηλώνουν οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και σε σημαντικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Εξάλλου, άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράχτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι.

Σε επίσημη ανακοίνωσή τους, οι ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται για να διασφαλιστούν οι περιοχές των διαδηλώσεων και όχι για να επιτεθούν στους οπαδούς του προέδρου.

Τις κινήσεις του στρατού επιβεβαίωσε και ο σύμβουλος του προέδρου, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας:

«Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία».

Αναφορές για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Μόρσι

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξέδωσαν διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και για κορυφαία στελέχη ισλαμιστικών πολιτικών κομμάτων και ρευμάτων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο σύμφωνα με το BBC Arabic, το οποίο επικαλείται επίσημη πηγή, οι αρχές έχουν διαταχθεί να απαγορεύσουν την έξοδο από τη χώρα σε μέλη θρησκευτικών κομμάτων, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για το ποια θεωρούνται ως τέτοια. Η πηγή ισχυρίζεται ότι πρόκειται για γενικό συναγερμό, χωρίς να έχει δοθεί λίστα με συγκεκριμένα ονόματα.

Συνεργάτες του προέδρου σημείωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της προεδρικής φρουράς, ωστόσο δεν γνωρίζει εάν ο στρατός θα τον αφήσει να επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δεν παραιτούμαι» απαντά ο Μόρσι

Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Μόρσι σε δήλωσή μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, αρνήθηκε να παραιτηθεί, και επανέφερε την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, δίχως ωστόσο να προχωράει σε οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. 

Στην ανακοίνωση της προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα καλεί τον στρατό να παραμείνει πολιτικά ουδέτερος και να μην πάρει θέση.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους – Αντιδιαδηλώσεις από οπαδούς του Μόρσι

Xιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι βρίσκονται συγκεντρωμένοι και σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. 

Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Μόρσι «το μόνο που πέτυχε ήταν να μας ενθαρρύνει να ζητήσουμε ακόμη πιο δυνατά την αποχώρησή του. Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ μέχρι να φύγει, και αυτό θα συμβεί σήμερα, αν θέλει ο Θεός», διαβεβαίωσε ο 55χρονος διαδηλωτής Μάχερ.

Την ίδια ώρα, οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου πραγματοποιούν μαζικές αντιδιαδηλώσεις στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

Από τα επεισόδια ανάμεσα σε αντιπάλους και οπαδούς του Μόρσι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άτομα, ενώ 1600 τραυματίστηκαν.


σχετικα αρθρα