current views are: 1

4 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:29

Ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου ο Αντλί Μανσούρ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, λίγες ώρες μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι.

 

 

 

Δημοσίευση 04:29’
αρθρο-newpost

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, λίγες ώρες μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι.

 

 

 

Ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, λίγες ώρες μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι, έδωσε προηγουμένως τον όρκο του ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Άντλι Μανσούρ, ο οποίος θα αντικαταστήσει στην προεδρία τον Μοχάμεντ Μόρσι, δεν είχε ακόμη ορκιστεί ως επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου.

Θα διοριστεί στη θέση του αρχηγού του κράτους βάσει ενός σχεδίου μετάβασης που εκπονήθηκε από το στρατό.

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, στο χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, δήλωσε ότι ο Μανσούρ θα επιφορτιστεί με την αποστολή διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας μέχρι τις εκλογές για το νέο πρόεδρο.

Ο 67χρονος Μανσούρ διορίστηκε στην προεδρία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου μετά την λήξη της θητείας του πρώην προέδρου Μαχέρ ελ Μπεχεϊρί.

Ο Μανσούρ είχε βοηθήσει στο σχέδιο νόμου για την εποπτεία των προεδρικών εκλογών που έφεραν στην εξουσία τον Μόρσι το 2012, το οποίο (σχέδιο) περιελάμβανε τον καθορισμό ενός νομικού χρονοδιαγράμματος για την προεκλογική εκστρατεία.

«Κοπάζουν» οι φόβοι που υπήρχαν αρχικά που έκαναν λόγο για πιθανό εμφύλιο. Μετά την απόφαση των ένοπλων δυνάμεων να προχωρήσουν σε πραξικόπημα και να ανατρέψουν από την εξουσία τον Μοχάμεντ Μόρσι. Αμέσως μετά, το απόγευμα της Τετάρτης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε τον «οδικό χάρτη» για το πολιτικό μέλλον της χώρας, με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να αναλαμβάνει σήμερα πρόεδρος.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τελεί υπό κράτηση από τον στρατό στο υπουργείο Αμυνας.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μόρσι βρίσκονταν μαζί με ολόκληρη την προεδρική ομάδα στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας μαζί με τον πατέρα του προέδρου της Αιγύπτου, ωστόσο για λόγους ασφαλείας ο Μόρσι μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας όπου βρίσκεται υπό περιορισμό.

Την Τετάρτη συνελήφθησαν μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλοι ηγέτες του Κινήματος. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο επικεφαλής του FJP, Σαάντ Ελ-Κατατνί, μαζί με έναν από τους αναπληρωτές επικεφαλής της Αδελφότητας. 

Επικαλούμενο δημοσιεύματα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Αλ-Αχράμ, το Reuters μετέδωσε πως έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 στελέχη της Αδελφότητας.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη «μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι κατηγορούνται για υποκίνηση βίας και διατάραξη της ειρήνης και της γενικής ασφάλειας».

Οι αιγυπτιακές αρχές προέβησαν επίσης στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ Τζαζίρα. Συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι, εκ των οποίων τέσσερις αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Συνελήφθησαν επίσης εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ενώ όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή – και ανώτατα στελέχη του συνελήφθησαν- μετά το διάγγελμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Οι αρχές έκλεισαν δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές ασφαλείας. 

Σε μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού, ο Μόρσι εμφανίζεται να λέει ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», τονίζει ο έκπτωτος πρόεδρος στο κακής ποιότητας βίντεο και καλεί το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητα».

Δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά πραγματική λαϊκή επανάσταση, λέει η αντιπολίτευση

Η απομάκρυνση Μόρσι δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά μια πραγματική λαϊκή επανάσταση, αντέτεινε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.

«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, ευελπιστεί πως θα υπάρξει «μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα». 

Μόρσι: Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι στο βίντεο αυτό, το οποίο είναι κακής ποιότητας, καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα διάρκειας 20 λεπτών, ο πρόεδρος Μοχαμετ Μόρσι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επανάσταση που έγινε πριν δύο χρόνια ήταν η σημαντικότερη των τελευταίων ετών, δηλώνοντας ότι, «ο λαός ψήφισε εμένα και οι πράξεις του στρατού που αποσκοπούν στην καθαίρεση μου, δεν προάγουν τη δημοκρατία».

Δείτε παρακάτω το μαγνητοσκοπημένο βίντεο:

 


σχετικα αρθρα