Να αμβλύνει τις ανησυχίες της γερμανίδας καγκελαρίου μετά τις αποκαλύψεις για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, επιχείρησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπ΄όψιν τις ανησυχίες των ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς το θέμα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κατά τη συνομιλία τους Μπαράκ Ομπάμα και Άγκελα Μέρκελ πιβεβαίωσαν ότι ομάδα αμερικανών και ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων θα συγκληθεί  «από τις 8 Ιουλίου» για οανταλλαγή πληροφοριών επί του αμερικανικού προγράμματος παρακολούθησης Prism που αφορά και ευρωπαίους πολίτες. 

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε από το Βερολίνο την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στις 8 Ιουλίου, παράλληλα με τη σύγκληση των ομάδων εργασίας ευρωπαίων και αμερικανών εμπειρογνωμόνων για την εξέταση του ζητήματος των παρακολουθήσεων.

«Συμφωνήσαμε στο εξής: Πιστεύουμε στη διατλαντική σχέση...αλλά θέλουμε συγχρόνως τη συνεδρίαση των ομάδων εργασίας, που θα αναλύσουν τις συνέπειες των αμερικανικών κατασκοπευτικών μεθόδων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπαρόζο.