Με στόχο την ανάδειξη της νέας ηγεσίας τους και τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο στρατός του οποίου έχει κερδίσει έδαφος έναντι των ανταρτών, τα μέλη του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης άρχισαν συνομιλίες σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. 

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου είναι η εκλογή νέου προέδρου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μοάζ αλ-Χατίμπ που παραιτήθηκε τον Μάρτιο.

Πέντε προσωπικότητες έχουν θέσει υποψηφιότητα για να διαδεχθούν τον Χατίμπ, ανάμεσά τους ο σημερινός προσωρινός πρόεδρος Ζορζ Σάμπρα και ο πρώην πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (CNS) Μπουρχάν Γαλιούν. 

Οι υπόλοιποι τρεις είναι ο Άχμεντ Άσι Ζάρμπα, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα του ιστορικού ηγέτη της αντιπολίτευσης Μισέλ Κίλο, ο σημερινός γενικός γραμματέας του Συνασπισμού Μουσταφά αλ-Σαμπάγ και ένας εκ των εκπροσώπων του Συνασπισμού, ο Λουάι Σάφι.

Τα 114 μέλη του Συνασπισμού θα έχουν επίσης συνομιλίες για το διορισμό της κυβέρνησης του προσωρινού «πρωθυπουργού» Γάσαν Χίτο, αλλά και για τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη με την ονομασία Γενεύη 2, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί ΗΠΑ και Ρωσία. Ο Συνασπισμός έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα συμμετάσχει σ' αυτήν όσο το Ιράν και η Χεζμπολάχ υποστηρίζουν τη Δαμασκό.

TAGS