Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη.Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοφώνου στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου.

Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της Λιβύης έχουν προκαλέσει τουλάχιστον είκοσι νεκρούς στη Βεγγάζη, προπύργιο της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα της Λιβύης Oea, που πρόσκειται στον μεταρρυθμιστή Σεΐφ αλ-Ισλάμ, γιο του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στην κηδεία των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη, ενώ όπως αναφέρεται "πολλοί άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν πάρει θέση γύρω από την πόλη, ελέγχουν τις εισόδους και τις εξόδους, καθώς και το αεροδρόμιο της Αλ Μπάιντα".

"Αυτό που συνέβη είναι ότι οι αστυνομικοί πήραν εντολή να φύγουν από το κέντρο της πόλης προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και να μην σκοτωθούν και άλλοι άνθρωποι", πρόσθεσε.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν μέσω του Ίντερνετ ανέφεραν ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κυνήγησαν και έδιωξαν τους αστυνομικούς από την πόλη μετά από βίαιες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πόλη αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε το αντικυβερνητικό κίνημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τη λιβυκή εφημερίδα Oea, που πρόσκειται στον Σεΐφ Αλ-Ισλάμ, γιο του Μουάμαρ Καντάφι, από τις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί είκοσι άνθρωποι στη Βεγγάζη και άλλοι επτά στην Ντέρνα.

Στον αριθμό των 41 νεκρών συνολικά, δεν περιλαμβάνονται οι τέσσερις κρατούμενοι που σκοτώθηκαν σήμερα ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ-Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, ούτε δύο αστυνομικοί οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους διαδηλωτές στην Αλ Μπάιντα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Οι δύο αστυνομικοί προσπαθούσαν να διαλύσουν μια διαδήλωση αλλά οι διαδηλωτές τους έπιασαν και τους κρέμασαν.

Επίσης τουλάχιστον χίλιοι κρατούμενοι στασίασαν και δραπέτευσαν νωρίς σήμερα από φυλακή της Βεγγάζης. Οι 150 από αυτούς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.