Στο Μπαχρέιν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου υποσχόταν διάλογο με την αντιπολίτευση μόλις επιστρέψει η "ηρεμία" στη χώρα.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλατεία του Μαργαριταριού όπου τα ξημερώματα της Πέμπτης οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διαλύσει βίαια μια καθιστική, αντικαθεστωτική διαμαρτυρία. Ένας βουλευτής της σιιτικής αντιπολίτευσης, ο Αλι αλ-Άσουαντ, έκανε λόγο για 26 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι κλινικά νεκρός. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι ο στρατός έβαλε με πραγματικές σφαίρες εναντίον περίπου χιλίων ανθρώπων που ήθελαν να μεταβούν στην πλατεία.

Ο πρίγκιπας διάδοχος, Σάλμαν μπεν Χάμαντ Αλ-Χαλίφα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υποσχέθηκε πάντως ότι θα κάνει διάλογο με την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι το Μπαχρέιν "δεν ήταν ποτέ αστυνομικό κράτος". "Δεν λέω ψέματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι συμπολίτες μου και η περίοδος που περνούμε απαιτεί να αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ο διάλογός μας πρέπει να γίνει με ηρεμία", είπε, προσθέτοντας ότι "δεν θα αποκλειστεί κανείς" από αυτόν.

Το Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία.

Ενώ οι σιίτες έθαβαν σήμερα τους τέσσερις νεκρούς από τις ταραχές της Πέμπτης, χιλιάδες σουνίτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο βασιλιά Χάμαντ Μπεν Σάλμαν Αλ-Χαλίφα.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, σεΐχης Χαλίφα μπεν Σάλμαν αλ-Χαλίφα, που είναι και θείος του βασιλιά, κατέχει αυτή τη θέση από το 1971, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα.