Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία συνέχιζαν την Πέμπτη να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία έχει αποσταθεροποιηθεί από μια μείζονα πολιτική κρίση.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει την πλειοψηφία του συνασπισμού του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, Παόυλο Πόρτας, ο οποίος είναι παράλληλα επικεφαλής του επίσης συντηρητικού κόμματος Λαϊκού Κόμματος, ήσσονος σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η ηγεσία του δεύτερου εξουσιοδότησε τον κ. Πόρτας, την Τετάρτη το βράδυ, να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό ώστε να «βρουν μαζί μια βιώσιμη λύση για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας». Η πρώτη τους χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα εποικοδομητική» από πηγές της πορτογαλικής πρωθυπουργίας.

Μετά τις εκκλήσεις να υπάρξει επειγόντως μια «διασαφήνιση» της κατάστασης από τις Βρυξέλλες και την τιμωρία της Πορτογαλίας από τις αγορές, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους του ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την καταιγίδα την οποία προκάλεσαν οι παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ, την Δευτέρα και του υπουργού Εξωτερικών την επομένη.

Σύμφωνα με τον Τύπο, κ. Κοέλιο ελπίζει να παρουσιάσει, μετά τη νέα συνάντησή του με τον κ. Πόρτας εντός της ημέρας, μια διευθέτηση για την έξοδο της χώρας από την κυβερνητική κρίση στον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 19:00 ώρα Ελλάδος.