Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, δήλωσαν σήμερα στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές πηγές.

Ο ελ Μπαραντέι, 71 ετών, έλαβε εντολή από τη συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεις οι οποίες ηγήθηκαν των διαδηλώσεων εναντίον του Μόρσι να διαπραγματευτεί με τις ένοπλες δυνάμεις και ήταν παρών όταν ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου χθες.

«Ο ελ Μπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.

«Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγές είπαν επίσης ότι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να αναλάβουν την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βετεράνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γκαμάλ αλ Γκανζούρι, που είχε ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και το 2011-2012 μετά την εξέγερση που είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Φαρούκ Ελ Όκνταχ, πρώην διοικητής της αιγυπτιακής κεντρικής τράπεζας.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, είπαν οι πηγές αυτές μετά την ορκωμοσία του Αντλί Μανσούρ στην προεδρία νωρίτερα σήμερα. Ο Μανσούρ θα είναι ο προσωρινός πρόεδρος για μια μεταβατική περίοδο, που πάντως δεν είναι εντελώς σαφές πόσο θα διαρκέσει.

Ο ελ Μπαραντέι πίεζε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να υπογράψει μια συμφωνία δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 4,8 δισεκ. δολαρίων, την οποία είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του Μόρσι με το ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο αλλά ουδέποτε επικύρωσε ή εφάρμοσε. Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής θα μπορούσε δυνητικά να τονώσει την οικονομία, η οποία έχει τρωθεί από την κατάρρευση της βιομηχανίας του τουρισμού και το πάγωμα των ξένων επενδύσεων μετά την επανάσταση του 2011, αλλά από την άλλη μπορεί να εξοργίσει ακόμη περισσότερο το λαό της Αιγύπτου, αφού οι όροι της προβλέπουν μειώσεις στην επιδότηση των καυσίμων και των τροφίμων ώστε οι τιμές τους να διατηρούνται χαμηλές καθώς και αυξήσεις φόρων.