Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος αλλά και για να πιέσουν το στρατό να απελευθερώσει τους κρατουμένους και να προχωρήσει σε πραγματικά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ήταν γιορτινή. "Είναι μια γιορτή. Είμαστε ευτυχείς που ο Μουμπάρακ έφυγε. Νομίζω ότι θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή", είπε ο 50χρονος Νάσερ Μοχάμεντ.

Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.

Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική μπάντα που έπαιζε πατριωτικά εμβατήρια.

Ο "συνασπισμός των νέων της εξέγερσης", μια ομάδα υποστηρικτών της δημοκρατίας που μετείχε στην εξέγερση ζήτησε η σημερινή διαδήλωση να αποτελέσει αφορμή για τη "μνήμη των μαρτύρων της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης". Σε μήνυμά του στο Facebook ο συνασπισμός των νέων ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που συνελήφθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης που ορίστηκε από το στρατό για να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Γκαμάλ Εΐντ, έναν δικηγόρο του Δικτύου για την Ενημέρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, "εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται", ορισμένοι από το στρατό "αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός".

Παράλληλα το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο κατέστησε, σήμερα, σαφές ότι "δεν θα επιτραπούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς επίσης κι η εξέλιξη παλαιοτέρων απεργιακών κινητοποιήσεων".

"Βλάπτουν, γενικώς, οι απεργίες την αιγυπτιακή οικονομία", παρασχέθηκε ως αιτιολογία από το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, το σχετικό ανακοινωθέν του οποίου μεταδόθηκε ήδη από τη δημόσια τηλεόραση στο Κάϊρο.