Το υποβρύχιο «Heroj» που ανήκε στο γιουγκοσλαβικό πολεμικό ναυτικό θα μπορούν να επισκέπτονται από σήμερα τουρίστες, καθώς εντάχθηκε ως κεντρικό έκθεμα στη Συλλογή Ναυτικής Κληρονομιάς στο Πόρτο Μοντενέγκρο, στην παραθαλάσσια πόλη Τίβατ του Μαυροβούνιου.

Ο πρώτος διοικητής του υποβρυχίου P-821 Heroj, πλοίαρχος φρεγάτας εν αποστρατεία, Τόμισλαβ Ντράσκοβιτς και ο ιδιοκτήτης της εταίρας «Adriatik Marinas- Porto Montenegro», Καναδός επιχειρηματίας Πίτερ Μανκ στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Τίβατ έκοψαν χθες την κορδέλα στην είσοδο του μεγάλου ντίζελ-ηλεκτρικού υποβρυχίου.

Το Τίβατ έγινε έτσι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που θα προσφέρει στους επισκέπτες της την μοναδική εμπειρία – την περιήγηση σε ένα πολεμικό υποβρύχιο.

Οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν πώς είναι να υπηρετεί κάποιος ως ναύτης υποβρυχίου και να εργάζεται σε ένα από τα πιο σύνθετα και πιο επικίνδυνα πολεμικά πλοία.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν, μεταξύ άλλων, τους τέσσερις τορπιλοσωλήνες διαμετρήματος 533 χιλιοστών, το κεντρικό διαμέρισμα διακυβέρνησης του υποβρυχίου, το τμήμα πηδαλιούχησης με το πηδάλιο ύψους – βάθους, το μηχανοστάσιο.

Στα 23 χρόνια ενεργούς υπηρεσίας, το Heroj είχε συνολικά 726 πλεύσεις, 910 καταδύσεις και διένυσε 46.659 ναυτικά μίλια

Το υποβρύχιο έχει μήκος 50,5 μέτρα, πλάτος 4,7 μέτρα και ύψος 9,57 μέτρα και ναυπηγήθηκε το 1967 στα Ναυπηγεία ειδικών σκαφών στο Σπλιτ.

Παροπλίστηκε το 1991 και οι εργασίες ανακατασκευής έγιναν με πρωτοβουλία μη κυβερνητικής οργάνωσης του Τίβατ.