Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης πραγματοποιείται και σήμερα έξω από τη Βουλή της Βουλγαρίας. Νεκρός αστυνομικός από καρδιακή προσβολή, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία με σύνθημα “Ας πιούμε καφέ μπροστά από τη Βουλή” που διοργανώνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Για έβδομη συνεχή μέρα διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται το πρωί έξω από τη Βουλή και το απόγευμα έξω από το κτίριο της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές κρατούν πανό, σημαίες, φωνάζουν τα συνθήματα “Παραίτηση” και “Εκλογές” και ζητούν από τους βουλευτές να βγουν έξω από τη Βουλή.

Σήμερα συμπληρώνονται 21 μέρες από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βουλγαρία. Αφορμή ήταν ο διορισμός του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, αλλά συνεχίζονται παρ΄ ότι η Βουλή ανακάλεσε το διορισμό του.

Στα μηνύματα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καλούνται οι πολίτες να επεκτείνουν τις διαμαρτυρίες.

“Προφανώς έχουμε να κάνουμε με αναίσχυντους ανθρώπους, που περιμένουν να εξαντληθούμε. Ας πάμε λοιπόν για ένα καφέ στην πίσω είσοδο της Βουλής, απ' όπου μπαίνουν και βγαίνουν οι βουλευτές. Ειρηνικά, ήρεμα και πολιτισμένα. Ας μιλήσουμε για παραιτήσεις, εκλογές και κάτι άλλο...” σημειώνεται στο μήνυμα και τονίζεται ότι στις 6.30 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συγκέντρωση της μέρας έξω από το κτίριο της κυβέρνησης.

Νεκρός αστυνομικός

Εν τω μεταξύ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι ένας αστυνομικός πέθανε στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από καρδιακή προσβολή σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Η αστυνομία σήμερα έλαβε αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας και δεν επιτρέπει τους διαδηλωτές να πλησιάζουν μετά το πρωινό περιστατικό και την προσαγωγή δημοσιογράφου.

Ο Νάγιο Τίτζιν εισήλθε σήμερα το πρωί στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Βουλή φορώντας ζουρλομανδύα και μάσκα με το πρόσωπο του αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος Ataka Βόλεν Σίντεροφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

Ο δημοσιογράφος κατάφερε να εισέλθει στη ζώνη με τη δημοσιογραφική του κάρτα, αλλά όταν τον αντιλήφθηκαν οι αστυνομικοί τον κράτησαν, τον ανέκριναν για λίγο και στη συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μαζί με τις δύο κόρες του είπε ότι ήθελε να απαθανατίσουν οι κάμερες τη στιγμή της σύλληψης του... Βόλεν Σίντεροφ με ζουρλομανδύα.

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης πραγματοποιούνται και στις πόλεις Βάρνα και Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.