Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαρακτήρισε σήμερα ανεπαρκή την συγγνώμη που ζήτησαν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έδωσαν άδεια στο αεροσκάφος που τον μετέφερε να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους κατά την επιστροφή του από την Μόσχα.

Ο πρόεδρος Μοράλες προσγειώθηκε χθες το βράδυ στην Λα Πας έπειτα από την αναγκαστική παραμονή του στο αεροδρόμιο της Βιένης για 13 ώρες -και 17 ώρες πτήσης- λόγω των υποψιών ότι σε αυτό επέβαινε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η Γαλλία εξέφρασε "την λύπη της" για το "απρόοπτο" αυτό περιστατικό και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τηλεφώνησε στον ομόλογό του Νταβίντ Σοκεουάνκα για να τον βεβαιώσει ότι το Παρίσι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αρνηθεί στο αεροσκάφος του Βολιβιανού προέδρου να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Γαλλίας.

"Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες δεν είναι κάτι το τυχαίο, δεν είναι ένα λάθος, ορισμένες χώρες που ζήτησαν συγγνώμη αναφέρονται σε ένα λάθος, αλλά αυτό δεν είναι ένα λάθος", επέμεινε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Εκφράζοντας την ενόχλησή του για τα πρόσφατα γεγονότα, ο πρόεδρος αναρωτήθηκε ποια είναι τα αίτια που τα προκάλεσαν. "Ποιος ήταν ο κύριος στόχος; Να με κάνουν να φοβηθώ; Να με κάνουν να σιωπήσω; Να με εκφοβίσουν; Ποιος ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος;", είπε ο Μοράλες, ο οποίος επανέλαβε ότι ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να βγάλει τον Σνόουντεν από την Ρωσία.