Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στις χώρες της βορείου Αφρικής, αφού οι νεκροί στη Λιβύη 84, σύμφωνα με το με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ενώ οι αρχές μπλόκαραν τη χρήση του ίντερνετ.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ξεκινούσαν από το Facebook, όπως ακριβώς συνέβη στην Τυνησία.

Παράλληλα, το  Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κάνει λόγο για 84 νεκρούς. Ο υπολογισμός των θυμάτων βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με το νοσοκομειακό προσωπικό, καθώς και με αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε το HRW σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

"Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών ενόπλων ομάδων" προσθέτει η ανακοίνωση.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι πυροβολούν κατά πολιτών της Λιβύης και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους απλώς επειδή ζητούν αλλαγή και υπευθυνότητα" δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.

"Οι λιβυκές αρχές πρέπει να επιτρέψουν στους ειρηνικούς διαδηλωτές να εκφραστούν" πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Αμπντελραμάν Αλ Αμπάρ ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες που σημάδεψαν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά , σύμφωνα με πηγή, που δεν κατονομάστηκε.

"Ο εισαγγελέας έχει διατάξει την διενέργεια έρευνας για τους λόγους των επεισοδίων σε διάφορες πόλεις και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να δικαστούν όσοι είναι ένοχοι για τον θάνατο κάποιου ή για λεηλασίες", ανέφερε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπαχρέιν: Ανακατέλαβαν την Πλατεία του Μαργαριταριού οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές άρχισαν να στήνουν σκηνές, στην πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, όπου επέστρεψαν σήμερα δύο ημέρες μετά τη διάλυση από τις δυνάμεις ασφαλείας μιας καθιστικής διαμαρτυρίας τους, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, επίκεντρο της υπέρ της δημοκρατίας διαμαρτυρίας, λίγο μετά την αποχώρηση του στρατού από τη Μανάμα, όπως το ζητούσε η αντιπολίτευση, κυρίως των σιιτών.

Στο μεταξύ ο διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν Σάλμαν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα διέταξε την αστυνομία να "μείνει μακριά από τις συγκεντρώσεις".

Νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση για μια ημέρα εθνικού πένθους "για τους γιους που χάσαμε", σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σαλμαν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, έκανε έκκληση για ηρεμία, ζητώντας από τους πολίτες να ενωθούν και να συνεργαστούν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

"Τονίζω για μια ακόμη φορά, ότι το καθήκον μας είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει διχόνοια και ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί".

"Ελάτε μαζί μας για να ηρεμήσει η κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε μια ημέρα πένθους για τους χαμένους γιους μας", τονίζει στην ανακοίνωση του ο διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν.

Νωρίτερα, εξήντα έως 80 άτομα μεταφέρθηκαν σήμερα σε νοσοκομείο του Μπαχρέιν με προβλήματα στα μάτια και το αναπνευστικό από τα δακρυγόνα, και τραύματα  από σφαίρες από καουτσούκ, σύμφωνα με δηλώσεις ενός γιατρού.

Ο γιατρός είπε ότι το νοσοκομείο Salmaniya είναι πλέον πλήρες και δεν διαθέτει αρκετό οξυγόνο για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά.

Παράλληλα, η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση του Μπαχρέιν, απηύθυνε έκκληση για απεργία από τη Κυριακή, δήλωσε ένα μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης μιας αεροπορικής εταιρείας.

"Το συνδικάτο της αεροπορικής εταιρείας Gulf Air δήλωσε στα μέλη του ότι η Γενική Ένωση Εργαζομένων του Μπαχρέιν απηύθυνε έκκληση για απεργία από τις 20 Φεβρουαρίου", δήλωσε ένας υπάλληλος της Gulf Air που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

TAGS