Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι στην Αίγυπτο έχουν τεθεί υπό κράτηση κορυφαία στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά απέφυγε να πει αν η ανατροπή τους από την εξουσία αυτή την εβδομάδα ήταν πραξικόπημα.

«Ελπίζω πως το κράτος του νόμου και ένα σύστημα κυβέρνησης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων -ανδρών και γυναικών- μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί», αναφέρει σε δήλωσή της, στην οποία προσθέτει πως οι πληροφορίες για κατά τα φαινόμενα οργανωμένες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών που διαδηλώνουν θα πρέπει να ερευνηθούν.

Ο εκπρόσωπός της Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ πως πρέπει να έχουν διαπραχθεί συγκεκριμένα εγκλήματα για να δικαιολογηθούν οι συλλήψεις των ηγετών των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες, ούτε πού βασίζονται αυτές οι συλλήψεις. Προφανώς, όταν θέτεις υπό κράτηση ή συλλαμβάνεις κάποιον, πρέπει να υπάρχει, σύμφωνα με το νόμο, ένας πολύ καλός λόγος για να το κάνεις», δήλωσε ο Κόλβιλ. "Πρέπει να υπάρχει νόμιμη διαδικασία".

Ερωτηθείς αν οι νέοι ηγέτες της Αιγύπτου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν γιατί κρατούνται τα πρόσωπα αυτά ή να τα απελευθερώσουν, δήλωσε: «Πιστεύω πως αυτή είναι μια απολύτως λογική ερμηνεία».

Η Πιλάι αναφέρει στη δήλωσή της πως η Αίγυπτος θα πρέπει να επωφεληθεί της ευκαιρίας για να γίνει μια πλήρως λειτουργική και ευημερούσα δημοκρατία, όμως δεν καταδικάζει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις για την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τις πολιτικές του οποίου είχε συχνά επικρίνει.

«Όπως γνωρίζετε, διεξάγεται παγκοσμίως μια τεράστια συζήτηση για το αν αυτό ήταν ένα πραξικόπημα ή δεν ήταν πραξικόπημα ή τι ακριβώς είναι. Δεν μπαίνουμε στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Κόλβιλ.