Η Μαδρίτη δεν βλέπει κανένα λόγο να ζητήσει συγγνώμη από τη Βολιβία για το «μπλόκο» στο αεροσκάφος του προέδρου Έβο Μοράλες, στον απόηχο της υπόθεσης Σνόουντεν.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο έκανε γνωστό σήμερα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Βολιβίας αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να μην εισέλθει στον ισπανικό εναέριο χώρο, αλλά να προσγειωθεί στην Βιέννη, επειδή υπήρχαν υποψίες πως σε αυτό επέβαινε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η κυβέρνηση της λατινοαμερικάνικης χώρας διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι ενώ ο Μοράλες επέστρεφε από την Μόσχα, η Γαλλία και η Πορτογαλία –και κατόπιν η Ιταλία και η Ισπανία– απαγόρευσαν στο αεροσκάφος του να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους, αναγκάζοντάς το να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ότι ο εναέριος χώρος της Ισπανίας ουδέποτε έκλεισε για το αεροσκάφος του ηγέτη της Βολιβίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ισχύς της άδειας που είχε εκδοθεί την Δευτέρα προκειμένου το αεροσκάφος του Βολιβιανού προέδρου να κάνει υπέρπτηση πάνω από ισπανικό έδαφος, έληξε αφού το αεροσκάφος του Μοράλες προσγειώθηκε στην Αυστρία, έπειτα από την απαγόρευση εισόδου του στον εναέριο χώρο της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Κατόπιν έπρεπε να εκδοθεί εκ νέου άδεια, πράγμα το οποίο συνέβη και το αεροσκάφος του ηγέτη της Βολιβίας έκανε μία στάση στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας για να ανεφοδιαστεί σε καύσιμα καθ' οδόν προς τη Βολιβία.

«Η Ισπανία δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διότι ο εναέριος χώρος της δεν έκλεισε ποτέ», είπε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο επεισόδιο το οποίο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της Μαδρίτης με κράτη της Λατινικής Αμερικής, μιας περιφέρειας που αποτελεί μείζονα εμπορικό της εταίρο.

Αριστεροί ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, περιλαμβανομένων της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, συμμετείχαν μαζί με τον Μοράλες σε μια σύνοδο στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας χθες. Εξέδωσαν μια ανακοίνωση με την οποία απαιτούν απαντήσεις από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Ισπανία. «Αυτό που έκανε η ισπανική κυβέρνηση είναι ατιμία», είπε ο Μαδούρο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.