Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, περιλαμβανομένων τεσσάρων που βρίσκονταν σε ένα σουνιτικό τζαμί την ώρα της προσευχής, δήλωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Ένας βομβιστής-καμικάζι που φορούσε στολή του ιρακινού στρατού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο το όχημα στο οποίο επέβαινε στην είσοδο μιας πλατείας στην οποία βρίσκεται ένα τέμενος στην πόλη Σαμάρα, 110 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να βρουν το θάνατο και να τραυματιστούν 12 ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομία κι ένα νοσοκομείο στην περιοχή.

Η πλατεία Αλ Χακ, ο στόχος της επίθεσης, αποτελεί εστία των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης εδώ και πολλούς μήνες.

Παράλληλα, ένας πολίτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη μια βόμβα την ώρα που διερχόταν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί μια μικτή περίπολος της αστυνομίας και του στρατού σε μια κεντρική πλατεία στην Κουτ, μια πόλη η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σιίτες, στο νότιο τμήμα της χώρας. Δεκαεπτά άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας και ένας γιατρός.

Εξάλλου δύο εξτρεμιστές σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μία βόμβα που ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν σε έναν δρόμο στην Χαουίτζα, κοντά στο Κιρκούκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στις αρχές της εβδομάδας είχαν εκραγεί πολλά παγιδευμένα αυτοκίνητα, ιδίως στην Βαγδάτη, με στόχο αγορές και καταστήματα, σε συνοικίες της σιιτικής πλειονότητας στη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Η κλιμάκωση της βίας εντείνει τους φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου θρησκευτικού πολέμου ανάμεσα στη σιιτική πλειονότητα, που ελέγχει την κυβέρνηση, και τη σουνιτική μειονότητα, η οποία κυριαρχούσε επί των ημερών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

TAGS