current views are: 1

5 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση13:38

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο – Επί ποδός ο στρατός

Σε κρίσιμα μονοπάτια βαδίζει η Αίγυπτος μετά το πραξικόπημα της Τετάρτης, με τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σοβαρά επεισόδια στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Δημοσίευση 13:38’
αρθρο-newpost

Σε κρίσιμα μονοπάτια βαδίζει η Αίγυπτος μετά το πραξικόπημα της Τετάρτης, με τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σοβαρά επεισόδια στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Σε κρίσιμα μονοπάτια βαδίζει η Αίγυπτος μετά το πραξικόπημα της Τετάρτης, με τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μιλώντας στην διαδήλωση των Αδελφών Μουσουλμάνων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκεύη ο ηγέτης της οργάνωσης Μοχάμεντ Μπαντίε κάλεσε τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις:

«Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας»

Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς «στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας».

Πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, απαιτώντας από τον Αλ -Σισι να απελευθερώσει τον Μόρσι, ενώ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στα περίχωρα της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ την ίδια ώρα οι διαδηλωτές των αντίπαλων στρατοπέδων πετούσαν οι μεν στους δε πέτρες πάνω στην γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου. Ο υπουργός Υγειας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 10. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 69.

Συγκρούσεις με ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκαν και κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου.

Πάντως ο στρατός διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε πυρά στα επεισόδια. Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων είπε -σύμφωνα με το Reuters- πως οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στο χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου. Δεν είναι σαφές εάν στο σημείο αυτό επιχειρούσαν άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Συγκρούσεις σε ακόμη τρεις πόλεις

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι ο αιγυπτιακός στρατός συγκρούστηκε με υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι σε τρεις πόλεις την Παρασκευή, στην Ελ Αρίς στο βόρειο Σινά, το Σουέζ και την Ισμαηλία, στην Διώρυγα του Σουέζ.

Οι διαδηλωτές –σύμφωνα με τις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας– αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε κυβερνητική κτίρια και στις τρεις πόλεις, πετώντας πέτρες, ενώ στρατιώτες αντέδρασαν πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, πρόσθεσε η τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

 

Ένοπλα επεισόδια – Επί ποδός ο στρατός

Σημειώνεται ότι ο στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, στις επαρχίες του Νότιου Σουέζ και του Σινά.

Την ίδια ώρα πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας ανακοίνωσαν ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά, στην βορειοανατολική Αίγυπτο, λίγο μετά τον θάνατο νωρίτερα σήμερα ενός στρατιώτη στην ίδια περιοχή, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Γάζα και το Ισραήλ.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν μπροστά σε ένα δημόσιο κτίριο στην πόλη Ελ Αρίς, σκοτώνοντας δύο από αυτούς, προτού διαφύγουν.

Στο μεταξύ σήμερα τα ξημερώματα ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε από ταυτόχρονη επίθεση με ρουκέτα και με πυροβόλα όπλα ισλαμιστών μαχητών σε θέσεις της αστυνομίας και του στρατού στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με ιατρική πηγή.


σχετικα αρθρα