Η συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας είναι “πρωτοποριακή” και “ιστορικό βήμα” εξαιρετικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως μετά την ένταξη της Κροατίας από την 1η Ιουλίου, εκτίμησαν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι, η συμφωνία αντανακλά την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών, οι οποίες βλέπουν το μέλλον τους στην ΕΕ και βασίζεται στην προσήλωση για συνεισφορά στη διαρκή συμφιλίωση στην περιοχή.

“Με την αναγνώριση της προόδου που πέτυχαν η Σερβία και το Κόσοβο στην εξομάλυνση των σχέσεων τους η ΕΕ επιδοκίμασε το θάρρος των πρωθυπουργών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι κατά την επίτευξη της πρόσφατης πρωτοποριακής συμφωνίας” ανέφεραν οι κ.κ. Άστον και Φούλε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ντνέβνι Άβαζ” του Σαράγεβο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ανέφεραν ότι η Ένωση αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και των διαβουλεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με το Κόσοβο.

Αναφερόμενοι στην κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, οι κ.κ. Άστον και Φούλε εκτίμησαν ότι δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα, χωρίς πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα.

Οι κ.κ. Άστον και Φούλε επισήμαναν ότι υπάρχουν σημαντικά διδάγματα που μπορούν να συναχθούν από την εμπειρία του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση της Βοσνίας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής, όπως ότι “τη δυναμική πρέπει να τη δίνει γενναία και θαρραλέα ηγεσία και ότι χωρίς αποφασιστικότητα η ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας δεν θα προχωρήσει”.