Υπογράφηκε η σινο-ελβετική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

 Υπογράφηκε η σινο-ελβετική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Κίνα και η Ελβετία υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έπειτα από περισσότερο από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί το πρώτο σύμφωνο του είδους αυτού που συνάπτει η Κίνα με χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουσένγκ και ο ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν υπέγραψαν το σύμφωνο στο Πεκίνο, ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σύμφωνο αυτό ακολουθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε τον Απρίλιο με την Ισλανδία, ενώ η Κίνα φέρεται ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή ενός παρόμοιου συμφώνου με τη Νορβηγία.

Ο Γκάο δήλωσε πως πρόκειται για μια "συνολική, υψηλής ποιότητας και αμοιβαία επωφελή συμφωνία", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Θα επιτρέψει στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχεται χωρίς δασμούς στην Ελβετία, ενώ η Κίνα θα εξαιρέσει τελικώς από δασμούς το 84,2% των ελβετικών εξαγωγών, δήλωσε ο Γκάο.

Η συμφωνία θα διευκολύνει επίσης το εμπόριο μέσω νέων κανόνων που διέπουν το περιβάλλον, την εργασία, την πνευματική ιδιοκτησία και τις κυβερνητικές προμήθειες, πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός.

Ο Σνάιντερ-Άμαν δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα", ότι η συμφωνία θα "αναζωογονήσει" τους εμπορικούς δεσμούς και θα προσφέρει καλύτερη προστασία στις ελβετικές εταιρείες που επιχειρούν στην Κίνα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ" ο ελβετός υπουργός διευκρίνισε πως οι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται στα ελβετικά ρολόγια που εξάγονται στην Κίνα θα μειωθούν κατά 60% και "αυτό ήταν το μέγιστο που μπορούσαμε να ελπίζουμε". Πρόσθεσε πως οι τελωνειακοί δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις μηχανές θα μειωθούν σταδιακά, ενώ η Ελβετία θα καταργήσει από την πλευρά της τους δασμούς στις εισαγωγές κινέζικων υφασμάτων και υποδημάτων.

Η υπογραφείσα συμφωνία είναι ένα ντοκουμέντο 1.100 σελίδων, το οποίο θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τις δύο χώρες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο