Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για την παρακολούθηση των επικοινωνιών δεν θα κρυφτούν κάτω από το χαλί.

Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σε μια πολιτική συγκέντρωση ότι οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία θα έπρεπε να έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, πρόσθεσε παράλληλα ότι η βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο γερμανικό έδαφος στο παρελθόν δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί φέρονται να κατασκόπευαν θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Οι υποκλοπές δεν είναι κάτι που κάνουν οι φίλοι. Ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) σε μια πόλη της δυτικής Γερμανίας.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τον Σεπτέμβριο, στις οποίες η Μέρκελ διεκδικεί τρίτη θητεία, η γερμανική αντιπολίτευση προσπαθεί να μετατρέψει τα δημοσιεύματα περί εκτεταμένων παρακολουθήσεων των επικοινωνιών της ΕΕ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σε προεκλογικό ζήτημα.

Ορισμένα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης απαίτησαν οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία να ανασταλούν ωσότου δοθούν σαφείς εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις που έκανε ο φυγάς πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η Γαλλία άμβλυνε τη στάση της για το ζήτημα, με τον πρόεδρό της Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει ότι οι συνομιλίες για το εμπόριο θα μπορούσαν να αρχίσουν, προϋποτιθεμένου ότι θα αρχίσουν παράλληλα προσπάθειες για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση σχετικά με τις τακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Παρίσι ζητούσε οι συνομιλίες να αναβληθούν για δύο εβδομάδες.

Οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα παρακολούθησης των επικοινωνιών και υποκλοπών λόγω του παρελθόντος, τόσο της δράσης της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) όσο και των πρακτικών του καθεστώτος των Ναζί.

Ωστόσο η Μέρκελ πιστεύει ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα τόνωνε την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει σχετικά με τις πληροφορίες περί εκτεταμένων παρακολουθήσεων της NSA στη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι και η Μέρκελ μπορεί να παρακολουθείτο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η καγκελαρία λαμβάνει ειδικά μέτρα ασφαλείας», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tagesspiegel και δημοσιεύεται αύριο Κυριακή, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είναι άδικο να εξομοιώνονται οι ΗΠΑ με την ΓΛΔ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου μπορούν να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα, αν και οι Βρυξέλλες απείλησαν να αναστείλουν δύο συμφωνίες με τις ΗΠΑ που εξασφαλίζουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά και ταξιδιωτικά δεδομένα που τηρούνται στην ΕΕ.

«Είμαι ευτυχής που οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», είπε η Μέρκελ η οποία συζήτησε για το σκάνδαλο των υποκλοπών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Βερολίνο και έκτοτε τηλεφωνικώς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίροι μας, είναι μια δημοκρατική χώρα. Οι νόμοι τους μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς αλλά μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με αυτούς τους εταίρους βρισκόταν στην ημερησία διάταξη επί δεκαετίες», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό με αποφασιστικό τρόπο, χωρίς να κρύψουμε το άλλο ζήτημα κάτω από το χαλί», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι μόλις το 49% των Γερμανών θεωρούν πλέον τους Αμερικανούς συμμάχους που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους.