Εν αναμονή του διορισμού του μεταβατικού πρωθυπουργού, η Αίγυπτος ζει μία ακόμη μέρα μαζικών διαδηλώσεων από υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μοχάμεντ Μόρσι, κυρίως στο Κάιρο, όπου δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν τυχόν νέες συγκρούσεις.

Σε κλίμα έντασης, υπό τη σκιά του θανάτου 37 ανθρώπων μέσα σε 24 ώρες, το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά) το οποίο ήταν το πρώτο που είχε καλέσει στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι, κάλεσε εκ νέου σήμερα σε νέα κινητοποίηση.

Στην πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους που συγκεντρώνονται εκεί για να πραγματοποιήσουν πορείες σήμερα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι υφίστανται μια εκστρατεία καταστολής από τις νέες αρχές, κάλεσαν από την πλευρά τους, τους πολίτες να διαδηλώσουν "κατά εκατομμύρια" καταγγέλλοντας το "αστυνομικό κράτος" που εδραιώνεται μετά το "στρατιωτικό πραξικόπημα".

Οι ισλαμιστές ορκίστηκαν να μείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ενώ ο ιερωμένος Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο μέντορας των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, δήλωσε ότι είναι "άκυρη" η αποπομπή του Μόρσι σε φάτουα που εξέδωσε.

Πρόοδος εν τω μεταξύ αναμένεται στις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό του μεταβατικού πρωθυπουργού, θέση που προορίζεται για τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μόρσι.

Ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι "η πιο λογική επιλογή" για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει οριστεί, δήλωσε σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Αντλι Μανσούρ.

Ωστόσο ο διορισμός του δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε ο σύμβουλος, μετά την ανακοίνωση της είδησης από το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και την επιβεβαίωσή της από στρατιωτική πηγή.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την ηγεσία του σαλαφιστικού κόμματος αλ-Νουρ, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συμφωνήσει στην επιλογή του ΕλΜπαραντέι.

Η αντιπολίτευση στον Μόρσι είχε αναθέσει στον Ελ Μπαραντέι να την εκπροσωπεί στην πολιτική μετάβαση. Ο ΕλΜπαραντέι όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο το 2010 ύστερα από σταδιοδρομία σε διεθνή οργανισμό, είχε υποστηρίξει τη λαϊκή εξέγερση η οποία και ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ το 2011 και κατόπιν είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Στο πλευρό του Ελ Μπαραντέι, του αρχηγού του σαλαφιστικού κόμματος και αντιπροσωπείας του Τάμαροντ, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την απομάκρυνση του Μόρσι, τον οποίο αντικατέστησε την επομένη ο Μανσούρ, ο πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.