Ο Πάπας Φραγκίσκος στηλίτευσε την «αδιαφορία» του κόσμου για την τύχη των μεταναστών, εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Κατά την ιστορική επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα, στο πρώτο ταξίδι του εκτός Ρώμης ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τέλεσε λειτουργία στη μνήμη των μεταναστών που πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. 

«Έχουμε χάσει την έννοια της αδελφικής ευθύνης, η νοοτροπία της καλοπέρασης που μας κάνει απαθείς απέναντι στις κραυγές των συνανθρώπων μας καταλήγει στην παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας» τόνισε ο Ποντίφικας, μιλώντας ενώπιον 10.000 πιστών στο μικρό στάδιο του νησιού τη Δευτέρα. 

Έκανε λόγο για νεκρούς μετανάστες στη θάλασσα, πάνω σε πλοία που «αντί να οδηγούν σε έναν δρόμο ελπίδας, οδηγούν στο δρόμο προς τον θάνατο» και πρόσθεσε ότι «αυτή η σκέψη που έρχεται ξανά και ξανά στο μυαλό, γίνεται αγκάθι στην καρδιά και προκαλεί πόνο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ότι ενημερώθηκε πρόσφατα για την τραγωδία που διαδραματίζεται στη Μεσόγειο και γι΄αυτό το λόγο αποφάσισε να επισκεφτεί στο νησί. «Για να προσευχηθώ, να προβώ σε μια χειρονομία εγγύτητας, να αφυπνίσω συνειδήσεις ώστε αυτό που συμβαίνει να μην επαναληφθεί πια. Πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένα ορισμένες συμπεριφορές. Δεν προσέχουμε πλέον τον κόσμο στον οποίο ζούμε, δεν φροντίζουμε αυτά που ο Θεός δημιούργησε» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο πριν την άφιξη του Πάπα στη Λαμπεντούζα, ένα πλοίο με 166 μετανάστες οδηγήθηκε στο νησί από σκάφη της ακτοφυλακής. 

Το βράδυ της Κυριακής, άλλο ένα σκάφος με 120 μετανάστες εντοπίσθηκε ακυβέρνητο ανοιχτά των σικελικών ακτών, νοτίως του Πόρτο Πάλο, του νοτιότερου σημείου του μεγαλύτερου νησιού της Σικελίας. 

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής και εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Ιταλία Λάουρα Μπολντρίνι απηύθυνε έκκληση να ενισχυθούν τα μέτρα διάσωσης στη θάλασσα για τους μετανάστες. 

Η ίδια, σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε ότι «οι νόμοι πρέπει να είναι σαφείς για το γεγονός ότι η βοήθεια και η διάσωση είναι νομικό και εθνικό καθήκον». Σημείωσε ότι «πολλά σκάφη κάνουν πως δεν βλέπουν (τα πλοία με τους μετανάστες), εγκαταλείποντας στη θάλασσα ανθρώπινες ζωές που δεν φτάνουν πάντα με ασφάλεια στον προορισμό τους. Σοκάρει να βλέπουμε μετανάστες γαντζωμένους σε κλουβιά για τόνους» είπε. 

Σύμφωνα με την HCR, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν 40 θάνατοι ή εξαφανίσεις μεταναστών στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία, έναντι 500 θανάτων του 2012

Τις τελευταίες ημέρες, οι ακτοφυλακές της Ιταλίας και της Μάλτας διέσωσαν 800 μετανάστες που προέρχονταν κυρίως από τη Λιβύη.