Η άσκηση δυσανάλογης αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών στην Τουρκία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Με δήλωση του μετά την αποπεράτωση μιας πενθήμερης επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Επίτροπος ζήτησε να υπάρξει πλήρης και αποτελεσματική έρευνα για τα κρούσματα δυσανάλογης αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών – που είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους, σοβαρούς τραυματισμούς και σωρεία συλλήψεων.

Οι υπαίτιοι αυτών των επεισοδίων πρέπει να εντοπιστούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην δήλωση του διευκρίνισε ότι συγκέντρωσε στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου κατά των διαδηλωτών τα οποία συνοδεύονται από μαρτυρίες θυμάτων, φωτογραφίες, βίντεο, ιατροδικαστικές γνωματεύσεις καθώς και τον ακριβή αριθμό των θανάτων και τραυματισμών διαδηλωτών που συνέβησαν τις ημέρες των επεισοδίων.

Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς υπενθύμισε στις αρχές της Τουρκίας ότι σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αποτυχία των τουρκικών αρχών να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες, να εντοπίσουν τους ενόχους των βιαιοτήτων και να τους προσαγάγουν στην διοικητική ή ποινική δικαιοσύνη συνιστά από μόνη της παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία γι' αυτήν ακριβώς την παραβίαση, τόνισε.

Ο Μούιζνιεκς επέκρινε ακόμη τα κενά που υπάρχουν στην τουρκική νομοθεσία, σχετικά με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και τον ρόλο των δυνάμεων επιβολής του νόμου, τονίζοντας ότι «η τουρκική νομοθεσία δίνει υπερβολική έμφαση στο θέμα αναγνώρισης της νομιμότητας μιας διαδήλωσης».