Ένα σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουξεμβούργου (SREL), συγκλονίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του δουκάτου και απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά από 18 χρόνια στην πρωθυπουργία του δουκάτου.

Μεταξύ άλλων, η SREL ανακαλύφθηκε ότι παρακολούθησε παρανόμως έξι ή επτά τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την περίοδο 2007 – 2009. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής της κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του την περασμένη Παρασκευή.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο 58χρονος Γιουνκέρ σε σχολική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε. Ο Γιουνκέρ βετεράνος των μεγάλων πολιτικές μάχες στην ευρωπαϊκή σκηνή, δεν αναμένεται πάντως να πέσει χωρίς μάχη.

Σημειώνεται ότι απόσυρση της υποστήριξης των εταίρων ήρθε μετά από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που έχει συσταθεί πριν από έξι μήνες, και η οποία αποφάνθηκε ότι ο Γιουνκέρ έπρεπε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της υπηρεσίας πληροφοριών. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να πέσει, αναγκάζοντας τον αρχηγό του κράτους, Δούκα Ανρί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να καλέσει σε εκλογές οι οποίες πιθανολογείται ότι θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ήδη έχει ζητήσει ένα "νέο ξεκίνημα" στην πολιτική του Μεγάλου Δουκάτου, ενώ και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν την παραίτηση Γιουνκέρ.