Στον τομέα διέλευσης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας παραμένει για τρίτη εβδομάδα ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, περιμένοντας μια πιθανή αναχώρησή του για κάποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του προσφέρουν πολιτικό άσυλο με την υποστήριξη της Κούβας.

Διατεθειμένες να τον υποδεχτούν έχουν δηλώσει η Βολιβία, η  Βενεζουέλα και η Νικαράγουα.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαδούρο, δήλωσε δημόσια ότι η χώρα του έλαβε αίτημα ασύλου από τον νεαρό αμερικανό. «Λάβαμε την επιστολή ασύλου», είπε ο κ. Μαδούρο από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας. «Ο Σνόουντεν, θέλει να πάρει το αεροπλάνο και επιτέλους να έρθει εδώ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, υποστήριξε την Κυριακή το δίκαιο της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας να προσφέρουν άσυλο σε όσους «διώκονται για τα ιδανικά τους ή εξαιτίας του αγώνα τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα».

Η στήριξη αυτή είναι σημαντική, ιδιαίτερα λόγω της απουσίας άμεσης αεροπορικής σύνδεσης της Μόσχας με μία από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσφέρουν άσυλο στον Σνόουντεν και οι οποίες θεωρητικά θα χρειαστούν τη βοήθεια της Αβάνας.